Wigemark

Izborna godina nije izgovor da se ništa ne radi

"Postoji prilika da se napravi pravi iskorak, ali to što je vama izborna godina nije izgovor da se ništa ne radi. Vlasti su tu još do listopada'', kazao je Wigemark.
Vijesti / Politika | 10. 04. 2018. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europke unije u BiH Lars Gunnar Wigemark je u utorak u razgovoru za N1 kazao da EU nije tu da ''zauzima bilo čiju stranu, nego da potpomogne pronalazak rješenja'', kada je riječ o svim procesima u BiH s naglaskom na pregovore u vezi s izmjenom Izbornog zakona.

''Naša uloga EU i SAD je ovdje bila da potpomognemo pregovore. Po prvi put sam zapravo vidio političke lidere kako međusobno razgovaraju. Govorim o nekih, šest - sedam stranaka koje moraju postići kompromis, jer koje god rješenje se nađe mora biti rezultat kompromisa. Nije ničiji poraz da se postigne kompromis, nego će to biti znak i mudrosti i snage'', kazao je Wigemark.

Nakon prošlotjednog sastanka, neki od članova HDZ-a su kazali da se pokušava stvoriti ''bošnjački entitet''.

''Nije moje da komentariam komentare različitih stranaka. Napomenut ću da u srijedu sa svojom kolegicom veleposlanicom McCormack idemo na sastanak s Čovićem i HDZ-om da čujemo njihove komentare. Ne zagovaramo nijedno rješenje, želimo da domaći lideri preuzmu snažnije odgovornost i nađu zajednički jezik i stav. Do sada nije bilo naznaka bilo kakvih pomaka, ali sada su pozicije malo jasnije. Napomenut ću da smo započeli proces konzultacija na jednoj razini, to je kompleksan proces koji zadire u samu suštinu BiH i njezinog uređenja. Važno je fokusirat se na presudu 'Ljubić', to je jedan od predmeta koji se bavi pitanjem izravnog izbora u Dom naroda'', dodao je u razgovoru za N1.

Wigemark je poručio da se ne bira nijedna strana.

''Po ovome konkretno pitanju, ne biramo nijednu stranu i nismo pristrasni, želimo samo vidjeti rješenje''.

''Primjetio sam da kada ste optimist u BiH, smatraju vas naivnim. Ne očekujem nikakve značajnije iskorake, ali želimo čuti stavove i viđenja predstavnika HDZ-a, nakon njihovih stranačkih pregovora. Želimo čuti njihove komentare iz prve ruke. Važno je nastaviti razgovore između domaćih lidera. Mi smo tu da ih podržimo sa svoje strane. Mislimo da odgovornost treba biti u rukama onih koji trebaju rješavati ovo pitanje. To važi za sva pitanja, ne samo pitanje Izbornog zakona'', smatra Wigemark.

Wigemark je poručio da ljudi često doživljavaju međunarodnu zajednicu pogrešno.

''Mi se percepiramo kao netko tko dolazi i rješava pitanja, ali sada je teret na vama i vašim političkim liderima. Imate izbore u listopadu, ako ste nezadovoljni liderima, onda na izborima možete istaknuti to mišljenje''.

''Ja sam već napomenuo da smo prošlo ljeto pokrenuli proces konzultacija. Razgovarao sam s Čovićem, tada mi je rečeno da nema potrebe da započinjemo bilo kakav proces. Mi ne mislimo nametati bilo kakva rješenja, mi smo tu da potpomognemo postizanje dogovora. Više puta smo to rekli članovima Predsjedništva, ali u pregovorima koji su i ranije vođeni bilo je jasno da nije bilo ni želje ni volje za pomacima. Postojali su prijedlozi koji su se bavili nekim rješenjima za Parlament FBiH. Krajnji rok su sami izbori i provedba izbornih rezultata'', dodao je šef izaslanstva EU u BiH u razgovoru za N1 televiziju.

''Izborna godina nije izgovor''

"Postoji prilika da se napravi pravi iskorak, ali to što je vama izborna godina nije izgovor da se ništa ne radi. Vlasti su tu još do listopada'', kazao je.

Na pitanje jesu li i ovaj put u ponudi bili ''kolači'', Wigemark je istaknuo:

''Nisu se nudili nikakvi kolači za Izborni zakon. To je daleko važnije pitanje, nego pitanje Zakona o trošarinama. Mi smo spremni razgovarati s bilo kim tko je spreman slušati i saslušati. Bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru. Ja se nadam da ćemo imati dovoljno prihvatljiva rješenja svima'', poručio je za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close