Plenković

Izbori u BiH ključni za položaj hrvatskog naroda

''Oni će biti prekretnica za nastavak reformskog i europskog puta BiH, a ključni su i za položaj hrvatskog naroda u BiH.''
Vijesti / Politika | 03. 10. 2018. u 08:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je da predstojeći opći izbori dolaze u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i sve njezine građane. 

''Oni će biti prekretnica za nastavak reformskog i europskog puta BiH, a ključni su i za položaj hrvatskog naroda u BiH. Kako su bosanskohercegovački Hrvati najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, tim više je važno da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju na izborima u nedjelju'', izjavio je Plenković u intervjuu za "Večernji list". 

Izrazio je želju da izbori prođu u demokratskom ozračju, ali da budu i odraz "stvarno izražene volje hrvatskog naroda u BiH, kojeg u tijelima vlasti trebaju zastupati njegovi legitimni predstavnici". U tom kontekstu ustvrdio je da stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora mogu osigurati legitimnu zastupljenost hrvatskog naroda na svim razinama vlasti, uključujući i Predsjedništvo BiH. 

''Postizanje političkog konsenzusa ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu i provođenju presude Ustavnog suda bilo bi u interesu čitave BiH. Takav bi dogovor bila poruka da je BiH spremna nadići razlike i osigurati stabilnost i koheziju zemlje koja može ići naprijed i posvetiti se bitnim gospodarskim i socijalnim pitanjima. Smatram da je neodrživ i nepravedan model u kojemu jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH'', kazao je premijer Plenković. 

Ustvrdio je i kako kroz potporu Hrvatima u BiH, Republika Hrvatska podupire i gospodarski razvoj cijele BiH. Plenković je poručio da budućoj vlasti u BiH hrvatska vlada stoji na raspolaganju sa svojim političkim, stručnim i tehničkim kapacitetima kako bi se europski put BiH što je moguće više ubrzao.

 

Kopirati
Drag cursor here to close