Neregularnosti

Strani mediji o izborima u BiH: Strah, ratna retorika i podjele

AP i "Washington post" pišu o izbornoj kampanji, koja je "bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima".
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opći izbori u BiH privukli su pažnju stranih zapadnih medija, koji analiziraju aktualnu situaciju u zemlji i naglašavaju potrebu za promjenama.

AP i "Washington post" pišu o izbornoj kampanji, koja je "bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima". 

Strane agencije navode da je tijekom kampanje u BiH prijavljeno i nekoliko incidenata, ali da oni nisu ugrozili izborni proces. 

BBC ocijenjuje da je predizbornu kampanju obilježilo to što su etnički lideri koristili retoriku podjele, te podsjeća na građanski rat u BiH tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 

U svojoj analizi BBC piše o političkom stanju u BiH, za koje navodi da je zasnovano na politici etničkih lidera, koji koriste strah da bi podijelili narod, te kako bi vladali i profitirali i ističe da ni na ovim izborima situacija nije drugačija. 

Novinar Gay de Louni naglašava visoku stopu nezaposlenosti u BiH, kao i to da je "očajnički potrebno svježe razmišnjanje lidera", ali i da zemlja ostaje razdvojena duž etničkih linija. 

BBC se u osvrće i na temu nezaposlenosti u BiH , gdje, kako navodi, "skoro polovina mladih ljudi ne može se zaposliti". 

Britanski mediji navode da je prosječna plata u BiH oko 400 evra i dodaje da je u posljednjih pet godina, usljed nezaposlenosti, zemlju napustilo oko pet odsto stanovništva. 

AFP piše o kompleksnom političkom sistemu, koji naziva "relikvijom rata", u kojem je poginulo 100.000 ljudi, milijun njih raseljeno, dok je oštećena ekonomija i infrastruktura u zemlji. 

"France 24" u svom izvještaju navodi da su narodi u BiH "frustrirani korupcijom, koja je zbližila određeni broj stanovnika ove zemlje". 

Francuska agencija spominje prosvjede u okviru kampanje "Pravda za Davida" u Banja Luci, kao i to da "Transparency International" ukazao da je "korupcija ozbiljan problem na svim razinama vlasti u BiH", prenosi Srna. 

Kopirati
Drag cursor here to close