Vijećnica

Kordić i Guzin u drugom krugu

Za Maria Kordića je glasovalo 14 vijećnika, za Zlatka Guzina 12, Irmu Baraliju podržala su dva vijećnika a dva su listića nevažeća. Za Armana Zalihića nije glasovao nitko.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U drugi krug glasovanja za mostarskog gradonačelnika na sjednici Gradskog vijeća grada Mostara prolaze Mario Kordić i Zlatko Guzin.

Za Maria Kordića je glasovalo 14 vijećnika, za Zlatka Guzina 12, Irmu Baraliju podržala su dva vijećnika a dva su listića nevažeća. Za Armana Zalihića nije glasovao nitko.

Drugi krug glasovanja zakazan je za petak 12. veljače u 15:30 sati.

Usvojen je i zaključak kojim se osuđuje pritisak na vijećnike koje su doživjeli između dvije sjednice.

Kordić je zamolio Mostarce za ''mrvicu strpljenja'' kako bi se ovaj tjedan dovršio posao izbora i da bi se prionulo na posao.

Guzin je vijećnicima rekao kako čestita svima na odgovornosti i što su pokazali da je ipak obveza vijećnika prema građanima ''jača od politikantskih stvari'' te da se nada da će nakon ovoga krenuti rjeršavati probleme grada u najboljem.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.

Video: Gradsko vijeće Grada Mostara Live Stream

Podsjećamo, nakon što su vijećnici izglasali da se poništava zaključak o javnom glasovanju s prošle sjednice, potvrđene su kandidature Irme Baralije, Marija Kordića i Zlatka Guzina za nasljednika Ljube Bešlića.

Potom je Prva mostarska stranka kandidirala i Armana Zalihića, koji je zatražio dodatne konzultacije kako bi osigurao podršku za glasovanje.

To mu nije odobreno nakon čega je napustio sjednicu, a slijedili su ga vijećnici SDP-a i PMP-a. Nop, zaključeno je kako postoji kvorum pa je sjednica nastavljena glasovanjem za četiri odabrana kandidata.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici za novog predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Mostara izabran je Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH. Njegovi zamjenici su postali Salem Marić iz SDA te Velibor Milivojević iz Srpske liste.

U slučaju da Kordić, koji ima najviše izgleda postati novi gradonačelnik, bude izabran na tu funkciju na kojoj bi naslijedio Ljubu Bešlića (HDZ BiH), tada će ostavku na čelu Gradskog vijeća podnijeti njegov stranački kolega Zelenika i to mjesto prepustiti bošnjačkom kandidatu.

Statutom se precizira da na dvije najvažnije funkcije u Mostaru, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, ne mogu biti predstavnici iz istoga naroda.

Nakon izbora održanih 20. prosinca prošle godine u Gradskom vijeću Mostara HDZ BiH ima 13 vijećnika, bošnjačka Koalicija za Mostar 11, a Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka šest mandata. Tri vijećnika osvojila je Hrvatska republikanska stranka, te po jedan Srpska lista ostajte ovdje i Prva mostarska partija.

Prošlogodišnji izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru održani su nakon punih 12 godina, a grad nije imao Gradsko vijeće punih osam godina.

Ustavni sud BiH je 2010. osporio odredbe Izbornoga zakona BiH koje se tiču grada Mostara, a koje je nametnula međunarodna uprava, zbog čega se nisu mogli raspisati izbori za Gradsko vijeće Mostara.

Rušenje BH bloka

Zalihić, koji je danas imenovan kao četvrti kandidat u izboru za gradonačelnika, nakon pauze na sjednici zatražio je da se glasovanje odgodi na razdoblje od pet dana, međutim predsjedavajući Vijeća Ivan Zelenika je to odbio i nastavio s izborom gradonačelnika. Kandidat Zalihić je potom napustio sjednicu, a zajedno s njim još četvoro vijećnika. Sjednica je potom nastavljena.

U izjavi za medije, Zalihić je kazao kako ga je kandidirao PMP i da je prihvatio tu kandidaturu za gradonačelnika.

“U proteklim danima smo vidjeli da imam podršku PMP-a i SDP-a, a vjerujem i Naše stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova”, rekao je Zalihić.

Podjsećamo kako su iz PMP-a ranije kazali kako neće podržati Irmu Baraliju za gradonačelnicu, ali kako im je Zalihić prihvatljiv kandidat.

Iz Naše stranke poručeno je kako je SDP srušio BH Blok u Mostaru ali ugrozio to partnerstvo u cijelj BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close