HRS

Izazov za stranke na vlasti: Imaju li obraza da ga prihvate?!

Iz ove male opozicijske stranke pozvali su HDZ BiH, SDA, SBB, SDP i sve političke stranke, da se odreknu svih proračunskih davanja, da se odreknu svih dužnosničkih pogodnosti i proračunskih privilegija ... Hoće li?
Vijesti / Politika | 31. 03. 2020. u 10:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HRS je ovih dana, što samostalno, što preko humanitarnih udruga, podijelio i darovao potrebitima skoro tri tone hrane i dezinfekcijskih sredstava.

Zajedno sa Čapljinskom neovisnom strankom, donirali smo oko 10 000 zaštitnih maski po Mostaru, Čapljini, Širokom, Grudama,… a ovaj tjedan će poslati i donaciju za Drvar i Grahovo.

''Dio pomoći financiran je privatnim prilozima naših članova, a najveći dio pomoći (oko 15 000 KM) financirali smo putem proračunskih dotacija strankama, kojih se HRS odriče za humanitarne potrebe na osnovu Statuta stranke'', navode iz HRS-a.

''Zanimljivo nam je pratiti po medijima odricanje dijela plaća zastupnika, potpisane odluke o odricanju koje ''slučajno'' isplivaju po medijima, dok nigdje ne vidimo kako se bilo koja stranka i/ili stranački dužnosnik odrekao proračunskih dotacija, korištenja službenih vozila, naknada za (ne)rad po kojekakvim odborima, besplatnog goriva i raznih materijalnih pogodnosti reprezentacije i sl. Nitko od ovih što se pokornički slikaju ne živi od plaće koje se odriče, nego im je ovo glavni izvor prihoda'', ističu dalje iz HRS-a.

Dodaju kako putem dotacija iz proračuna, svake godine političke stranke dobivaju preko 18 milijuna KM. Kada se na ovo dodaju razne beneficije koje sa sobom nosi privilegirani status dužnosnika, vrlo lako se može doći do 20 milijuna KM novca poreznih obveznika koji završi u novčanicima političkih dužnosnika.

''Izostanak bilo kakvih gospodarskih protumjera, egzistencijalne zaštite ljudi koji su ostali ili će ostati bez posla čini puno veću opasnost za građane od korona virusa. Dok se stranke i dužnosnici ne odriču proračunskih sredstava, od gospodarstvenika se i dalje traži uplata doprinosa i poreza na dohodak, uplate paušala na isplatu, plaćanje poreza na dobit, plaćanje raznih parafiskalnih nameta i dr. bez obzira za vanredne okolnosti, skidaju se rate kredita sa računa, unatoč obećanjima o odgodi potraživanja. Iznos od 20 milijuna KM s kojim se financira politika bio bi više nego dovoljan i za servisiranje kreditnih potraživanja građana, kao i za oslobađanje tvrtki pogođenih ovom nepogodom plaćanja svih ovih poreznih davanja na period od 01.03. do 31.05.2020. koliko se predviđa da će trajati ova kriza'', smatraju u HRS-u.

HRS se po svome Statutu odrekao svih proračunskih davanja. U prošloj godini su sva sredstva uplatili udrugama koje skrbe o socijalno najugroženijim kategorijama, udrugama koje pomažu hrvatskim braniteljima, studentima za stipendije, osobama koje su im se obratile jer ne mogu snositi troškove liječenja itd.

Pozvali su HDZ BiH, SDA, SBB, SDP i sve političke stranke, da se odreknu svih proračunskih davanja, da se odreknu svih dužnosničkih pogodnosti i proračunskih privilegija i da se ta sredstva iskoriste za zaštitu gospodarstva, osobito onog dijela gospodarstvenika čija je egzistencija dovedena u pitanje restrikcijama koje je ovo izvanredno stanje donijelo sa sobom.

Kopirati
Drag cursor here to close