Pendeš

Izazov je sustav s kanalom na hrvatskom jeziku

Pendeš je rekla kako je odluka Carlosa Westendorpa iz 1999. godine predviđala i osnivanje kanala na hrvatskom jeziku unutar RTV FBiH.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2020. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš smatra kako će izazov za Parlamentarnu skupštinu BiH biti usvajanje novog zakona o Javnom radiotelevizijskom (JRTV) sustavu BiH koji bi omogućio kanal i na hrvatskom jeziku, a da je jedan od izazova i uspostavljanje funkcionalnog, efikasnog i samoodrživog sustava.

Pendeš je danas na parlamentarnoj on-line konferenciji "Javni medijski servisi u tranziciji: aktualni izazovi i put naprijed", predstavila svoje viđenje stanja u oblasti JRTV sustava BiH. Tijekom konferencije, podsjetila je da je visoki predstavnik Carlos Westendorp 1999. godine donio Odluku o restrukturiranju JRTV sustava u BiH, kojom je predviđeno osnivanje RTV FBiH i RTRS.

Rekla je kako je ta odluka predviđala i osnivanje kanala na hrvatskom jeziku unutar RTV FBiH.

"Započeti proces restrukturiranja izmijenio je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch svojim odlukama iz 2001. i 2002. godine na štetu hrvatskog naroda i time Hrvatima kao konstitutivnom narodu onemogućio osnovno ljudsko pravo da se informira i kroz medijski servis predstavi svoje nacionalne, kulturne i vjerske vrijednosti", istaknula je Pendeš u svome obraćanju.

Rekla je kako smatra da će izazov za Parlamentarnu skupštinu BiH svakako biti usvajanje novog zakona o JRTV sustavu koji bi omogućio kanal i na hrvatskom jeziku, "čime bi se osigurali standardi predviđeni dokumentima UN, Vijeća Europe i EU o upotrebi službenih jezika s ciljem osiguravanja slobode izražavanja što uključuje slobodu primanja, traženja i širenja informacija bez ograničenja".

"Još jedan od izazova je uspostaviti funkcionalan, efikasan i samoodrživ sustav, koji to trenutno nije. Prema izvještajima kako o radu tako i financijskom stanju, postoje veliki financijski gubici i rukovodstvo nema odgovarajuće prijedloge za prevladavanje nagomilanih problema", naglasila je Pendeš.

Navela je kako smatra da se medijski prostor i JRTV sustav ne smiju upotrebljavati kao alat i sredstvo za obračun s političkim neistomišljenicima, te da se ne smije sprječavati iznošenje činjenica niti sprječavati sloboda govora.

"Ne može sloboda govora biti samo po receptu jedne političke stranke. Kao primjer navodim da su se političke stranke bošnjačkog naroda pozvale na `vitalni nacionalni interes` kako bi spriječili usvajanje zakona kojim bi se omogućilo i Hrvatima, naglašavam, i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, da ima kanal na hrvatskom jeziku, kako to imaju i Srbi i Bošnjaci", zaključila je Pendeš, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close