Nova vlada

Kanton Sarajevo bez SDA nakon 20 godina

Funkciju premijera obnašat će Edin Forto iz Naše stranke i na toj funkciji će naslijediti Adema Zolja (SDA).
Vijesti / Politika | 26. 12. 2018. u 15:02 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je izglasala Vladu. Predložene ministre podržala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koalicijsku većinu.

Za imenovanje Vlade KS glasovala su 24 zastupnika dok ih je 10 bilo protiv.

Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) imaju većinu od 24 ruke u Skupštini KS, što je bilo dovoljno da izglasaju podršku novoj Vladi KS.

Funkciju premijera obnašat će Edin Forto iz Naše stranke i na toj funkciji će naslijediti Adema Zolja (SDA).

Premijer Forto zastupnicima u Skupštini je prije glasovanja izložio svoj ekspoze na čemu planira zasnivati rad vlade koju vodi. Naglasio je da ekspoze sadrži više od 300 mjera koje će biti implementirane po resorima.

Plan rada Vlade zasnovan je na dokumentu koji su usaglasile šest stranaka koje čine većinu.

Vlast je formirana bez SDA, iako je ta stranka pojedinačno osvojila najviše zastupničkih mjesta. Pored SDA opoziciju će u ovom mandatu u Kantonu Sarajevo činiti i BOSS koji ima jednog zastupnika.

Uskoro se očekuje i imenovanje direktora u javna poduzeća. Kako javlja Klix.ba, za GRAS se sprema poseban menadžment, a Turistička zajednica KS će pripasti Narodu i pravdi.

Treba istaknuti da NBL nije dobio nijedno ministarstvo, ali su zauzvrat tražili pozicije na nekim izvršnim funkcijama u javnim preduzećima.

Raspored ministarskih pozicija:

Našoj stranci će pored toga pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo gospodarstva u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutarnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević iz Naroda i pravde predložen je za ministra financija.

SDP-u su pripala tri ministarstva. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar prometa.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za braniteljska pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

Dević: Čim budem u prilici, tražit ću smjenu premijera Forte

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević ocijenio je da Vlada, koja je izbrana danas na sjednici, neće uspjeti 'iznijeti teret proračuna od 926 milijuna KM'. Istaknuo je da u novom sazivu Vlade ima i umirovljenika i pripravnika te da je očigledno da je cilj bio samo sastaviti Vladu bez SDA. 

Smatra da je premijer Edin Forto izabran legalno, ali ne i legitimno, jer je dobio 0,28 posto glasova na Općim izborima.  

Govoreći o nacionalnom pitanju, Dević smatra da nije uredu da u Vladi KS-u budu osobe koji se deklariraju kao Hrvati, a da prakticiraju islamske običaje te da je to loša poruka koja se šalje iz Sarajeva. 

Komentirajući ekspoze premijera Forte, Dević je kazao da je bio uopćen te je dodao da će tražiti smjenu aktuelnog premijera čim SAD bude u prilici imati 18 glasova. 

''Čekali smo da se situacija smiri, do toga nije došlo, ali SDA će intenzivno raditi na državnom i federalnom nivou i stvari će u narednih 15 do 20 dana biti drugačije'', zaključio je Dević.

Kopirati
Drag cursor here to close