Protukandidat novog predsjednika

Božičković: Vrijeme je za reviziju u SIP-u

"Središnje izborno povjerenstvo je nekada bilo u rangu Ustavnog suda. Mi smo ga doveli sa aferama koje su neraščišćene na samo dno''
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva izabrali su Branka Petrića za novog predsjednika SIP-a. Petrić je izabran u drugom krugu, tajnim glasovanjem nakon što u prvom nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Svoju dužnost službeno bi trebao preuzeti u ponedjeljak, no koliko će na njoj ostati, odlučit će Apelacijski odjel Suda BiH. Petrićev protukandiat, Novak Božičković tvrdi da je izbor nezakonit, zbog čega je najavio žalbu.

''Ja sam diplomirani pravnik, dugo vremena sam bio sudac i želim da se ispoštuje zakon i ništa drugo. Izborni zakon BiH u članu 2.6 jasno kaže da predsjednik SIP-a može biti u jednom mandatnom periodu, od sedam godina. Gospodin Petrić je to iskoristio 2013. godine i on ne može ponovo to biti. Ima još jedna zapreka, a to je da je njemu istekao mandat 22. rujna. Izborni zakon kaže i to da se njemu mandat produžuje do potvrđivanja rezultata izbora, no to je tehnički mandat", tvrdi Božičković.

Božičković dodaje i kako se na ovaj način urušava legitimitet odluka SIP-a, odnosno:

"Eto neka javnost procijeni, nekome kome je istekao manadat može li potpisivati akte, s obzirom da je ovo period kad će se održati izbori i koliko će tek trebati donijeti teških odluka", naglašava Božičković za N1 BiH.

Navode Božičkovića, novoizabrani predsjednik nije želio komentirati, svom kolegi SIP-u je poručio:



''Nema nikakvog razloga da ovaj izborni SIPlus, ova izborna komisija dovede do kraja. Sve ono čime neko eventualno nije zadovoljan ne treba se obraćati medijima već nadležnim organima. Postoje sudovi i to je način da se rješavaju sporovi i nezadovoljstva", kazao je za N1 Branko Petrić, novi predsjednik SIP-a.

Irena Hadžiabdić, još uvijek aktualna predsjednica SIP-a dodaje:

"Zakon isključivo štiti prava konstitutivnih naroda. Činjenica da imamo pravo na izbor govori da članovi imaju pravo da se opredijele između dva člana, odnosno za onoga za koga vjeruju da će tu funkciju kompetentnije obavljati", rekla je Hadžiabdić.

Problemi u izboru prvog čovjeka SIP-a dolaze u vrijeme izborne kampanje, kada je nivo povjerenja građana u ovu instituciju na izuzetno niskom nivou. Još uvijek aktualna predsjednica SIP-a unatoč svemu što je uradila, ostat će upamćena po crvenoj i plavoj olovci i prozirnim kutijama što je najveće tehničko unapređenje izbornog procesa. Ona sama kako kaže svjesna je loše percepcije javnosti, no SIP nije za sve odgovoran, kaže

"Izbori nisu samo posao SIP-a nego svih aktera. Svi trebaju odraditi svoj dio da bismo mi imali onda potpuno jasan zakonski okvir, dovoljno sredstava dat tehnički i operativno organiziramo dovoljno kvalitetne izbore. Ja vidim da javnost ima pogrešnu percepciju o tome što je nadležnost Komisije", komentirala je rad SIP-a Hadžiabdić.

No, Novak Božičković tvrdi da je za ogroman broj propusta upravo odgovorno Središnje izborno povjerenstvo, te da je vrijeme da se konačno odgovori na brojne afere koje nisu mimoišle ni ovu instituciju. Poput činjenice da od 2004. do 2014.godine uopće nije vršen popis materijala u skladištima SIP-a, da su se vozila službena vozila i svejedno naplaćivalo gorivo, da se putovalo od Maldiva do Indonezije.

"Središnje izborno povjerenstvo je nekada bilo u rangu Ustavnog suda. Mi smo ga  doveli sa aferama koje su neraščišćene na samo dno. Ovo treba sve iznijeti u javnost. Što jest, što nije, pozvati reviziju, podvući crtu i ići drugim smjerom", poručio je Božičković za N1.

Odluka o novom predsjedniku bit će službeno objavljena u ponedjeljak, kada će i prijava Novaka Božičkovića biti proslijeđena sudu. Konačna odluka mogla bi se znati narednih desetak dana .

Kopirati
Drag cursor here to close