'Urbana devastacija'

Iz HDZ-a 1990 imaju pitanje za gradonačelnika Mostara

Navode kako su se protuzakonito mijenjali usvojeni planovi i svjesno kršili odluke predstavničke vlasti.
Vijesti / Politika | 03. 09. 2020. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska organizacija HDZ 1990 Mostar u svom priopćenju za javnost izjavila je kako ''podržavaju opravdano nezadovoljstvo i borbu stanovnika ulice Kneza Domagoja za ostvarenje prava na vlasništvo i zakonom zagarantirane uvjete stanovanja, a protiv uzurpatora zaštićenih gradskih  površina, kao i  institucija i organa koji im pogoduju u urbanom devastiranju grad'.

''Stručno povjerenstvo koje je odobrila ovo besprizorno uzurpiranje dvorišnog prostora formirao je OHR Visoki predstavnik, prema članu 28. Statuta Grada. Uloga Povjerenstva je bila,  ocjenjivanje mogućnosti građenja na lokalitetima koji nisu obuhvaćeni dokumentima Prostornoga uređenja, te da u nedostatku Regulacijskih planova, a u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju iz 2004. godine, ocjenjuju jesu li  zahtjevi investitora usklađeni sa dokumentima prostornog uređenja širega područja''.

Navode da kada je Gradsko vijeće 2012. godine usvojilo Regulacijske planove, da je Povjerenstvu, stoji u priopćenju, po sili zakona prestala funkcija, a po automatizmu mandat. Međutim, ističu, ''članovi povjerenstva su samoinicijativno nastavili nelegalne aktivnosti, neovlašteno preuzeli ingerencije Gradskog vijeća i donosili akte o gradnji na lokalitetima definiranim Regulacijskim planovima. Uzurpiranjem ovlasti, dopunjavali su i mijenjali već usvojene planove i legalizirali ne plansku gradnju na atraktivnim gradskim lokacijama, zelenim gradskim sadržajima, na kojima gradnja važećim regulacijskim planovima nije bila predviđena niti moguća''.

Na taj način su, navode, protuzakonito mijenjali usvojene planove i svjesno kršili odluke predstavničke vlasti.

Iz HDZ-a 1990 Mostar pitaju Gradsko pravobraniteljstvo, Gradonačelnika i, kako navode, njegovom pandanu: Zašto nitko nije reagirao na osmogodišnje samovlašće i nezakonito djelovanje ovoga Povjerenstva iako su bili dobro upućeni u djelovanje istoga???

Također, podržavaju, i navode, podstiču sve stanovnike Mostara ''da ne dozvole uzurpiranje gradskih javnih prostora'',  a zastupnici HDZ-a 1990 će, ističu, u budućem Gradskome vijeću tražiti trenutni moratorij na svaku gradnju čije odobrenje nije usklađeno s važećim Regulacijskim planovima. Također će, kako stoji u priopćenju, tražiti reviziju svih donesenih aktova, preispitivanje rada i utvrđivanje odgovornosti Stručnoga povjerenstva.

''Godine bezvlašća su Mostar dovele na rub urbane devastacije, u kojoj sve više gubi elemente normalnoga življenja i stanovanja. Naše trajno opredjeljenje je da ne dozvolimo da se u buduće ijedna gradska zelena ili parterna površina, dječje igralište ili komunikacijski prostori pretvore u građevinske parcele, naveli su u priopćenju za javnost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close