Ivica Dačić: Hrvatska prosvjeduje zbog spomenika majoru JNA? To je tragikomično i suludo

"Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", naglasio je Dačić za Tanjug.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2017. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako prosvjed Hrvatske povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, djeluje "besmisleno, tragikomično i suludo", dodavši da će njegovo ministarstvo hrvatskom veleposlanstvu poslati demarš, prenosi Tanjug.

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Spomenik u njegovu čast otkriven je prošlog petka u Beogradu, povodom 26. godišnjice tih događaja, a vijence su mu položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, prenio je Tanjug.  

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je u ponedjeljak izrazilo oštar prosvjed veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, upozorivši na "neprihvatljivost takvih odluka i poteza srbijanskih vlasti koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose", te dodavši kako to "potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ".

U Beogradu je otkriven spomenik Milanu Tepiću, majoru nekadašnje JNA, koji je poginuo 29.9.1991. godine, kada je sebe digao u zrak zajedno sa skladištem u Bjelovaru, ne dozvoljavajući da padne u ruke hrvatskim snagama FoNet/MOD

Dačić je za Tanjug istaknuo da je sramotno kada dužnosnici Hrvatske, za koje kaže da veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. stoljeću, protestiraju zbog Tepića, prenosi Hina. 

"Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", naglasio je Dačić za Tanjug. 

Dačić smatra kako hrvatska kritika podizanja spomenika pokazuju da hrvatsko vodstvo ne želi dijalog i suradnju, već zaoštravanje odnosa, iako je predsjednik Aleksandar Vučić javno izrazio želju za razvojem dobrosusjedskih odnosa. 

Naglasio je kako hrvatski prosvjed djeluje "besmisleno, tragikomično i nadasve suludo" poslije podizanja spomenika Miri Barešiću koji je 1971. ubio jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj, postavljanja ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", "genocida u fašističkoj NDH" i protjerivanja "više od 200 tisuća Srba, građana Hrvatske".

Kopirati
Drag cursor here to close