Sastanak lidera zemalja procesa Brdo-Brijuni

Ivanov: Neka EU ne daje prazna obećanja

"Očekujemo da EU neće davati prazna obećanja jer članstvo u zajednici za nas nije prazan ideal'', rekao je Ivanov.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2018. u 23:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov je nakon sastanka lidera zemalja sudionica procesa Brdo-Brijuni, koji je ove godine održan u Skoplju, pozvao Europsku uniju (EU) da "omogući paralelno vođenje pregovora za članstvo i prevazilaženje bilateralnih razlika između Makedonije i Grčke".

Naglasio je kako je fokus sastanka bio jačanje odnosa među zemljama u regiji, što će, prema njegovim riječima, omogućiti regiji da se dodatno razvija.

"Očekujemo da EU neće davati prazna obećanja jer članstvo u zajednici za nas nije prazan ideal. Regijazato ima obavezu da osigura dobro upravljanje kroz vladavinu prava i poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda", rekao je Ivanov, javlja Anadolija.

Dodao je i da Republika Makedonija nema otvorenih teritorijalnih i graničnih pitanja, te stoga očekuje veću fleksibilnost od Unije, naglasivši da su glavni strateški ciljevi Republike Makedonije članstvo u NATO i EU.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je novinarima kazala da se bilateralna pitanja između zemalja jugoistočne Europe trebaju rješavati prije ulaska u EU.

Pozdravila je napredak svih zemalja u posljednje vrijeme i pozvala ih da nastave s reformama u interesu građana cijele regije.

"Osnovna vrijednost procesa Brdo-Brijuni je budućnost svake naše zemlje, ali i sigurnost, prosperitet i bolji život za sve građane na području jugoistočne Europe, kao i budućnost EU-a koja će biti jača i prosperitetnija", rekla je Grabar-Kitarović.

Na sastanku u Skoplju su sudjelovali i predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Ove godine počasni gost sastanka je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Bugarske Boyko Borisov.

Glavni cilj procesa Brdo-Brijuni je puna integracija regije u Europsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu, kroz jačanje regionalne suradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

Proces Brdo-Brijuni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske u Brdu kod Kranja u Sloveniji. Lideri zemalja procesa Brdo-Brijuni susreću se najmanje jednom godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close