''Pamet u glavu''

Ivanić: Zašto Dodik nije prije osam godina tražio da se definira sudjelovanje vojske?

Ivanić je rekao da bi volio da je njegov prethodnik na funkciji u Predsjedništvu, iz SNSD-a, tražio da se drugačije pravno definira ovo pitanje, jer se sada o tome odlučuje u Ministarstvu obrane BiH.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2018. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas da su vlasti RS-a, koje su organizatori proslave 9. siječnja Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, bez potrebe odustale od sudjelovanja Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u tim aktivnostima, prenosi Fena.

''Vlasti RS-a trebju staviti pamet u glavu i da se naredne godine to riješi na pravi način i da ovaj puk ne bude predmet nepotrebne političke borbe'', rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Trudit će se, kaže, da puku uvijek da značaj koji mu pripada, jer oni to zaslužuju.

Ivanić je rekao da bi volio da je njegov prethodnik na funkciji u Predsjedništvu, iz SNSD-a, tražio da se drugačije pravno definira ovo pitanje, jer se sada o tome odlučuje u Ministarstvu obrane BiH.

''Dok se te pravne norme ne promijene, moraju se uvažavati. Postoje načini da Treći puk bude prisutan 9. siječnja, kao i što je bio, ali to nije odgovaralo organizatoru i ja to nisam htio da radim na silu. Mislim da Treći puk treba da sudjeluje u ovakvim manifestacijama'', rekao je Ivanić ističući da se slaže da se na jednom mjestu treba da odlučuje o upotrebi puka u aktivnostima u RS-u, ali da time ne treba da se stvara negativan ambijent.

I zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić je rekao da ne vidi ništa sporno da članovi Predsjedništva BiH angažiraju jedinice koje baštine tradiciju njihovih vojski, kada bi se to reguliralo kroz pravilnike u Ministarstvu odbrane BiH.

Tada, dodao je, ne bi bilo nedoumica o sudjelovanju vojnih jedinica u obilježavanju određenih događaja.



Predsjednik RS-a Milorad Dodik utvrdio je danas da je nedosputivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrat u Ministarstvu obrane BiH odlučuje kada su u pitanja aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji baštini tradiciju bivše Vojske RS-a te da o tome treba da se isključivo pita srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je izjavio da je "nedopustivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrat u Ministarstvu obrane BiH odlučuje kada su u pitanja aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji baštini tradiciju bivše Vojske RS-a".

Isdtaknuo je da Treći puk (RS) OS BiH baštini tradiciju bivše Vojske RS-a,  te o njegovom sudjelovanju u obilježavanju važnih događaja za RS isključivo treba odlučivati član Predsjedništva BiH iz RS.

Kopirati
Drag cursor here to close