Komplikacije

Ivanić: U 2018. nastavak primitivnog sukoba na političkoj sceni

Mladen Ivanić ocijenio je u intervjuu za BHRT da se u našoj zemlji ništa spektakularno i posebno pozitivno nije dogodilo, a da će i naredna godina, u političkom smislu, propasti.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2017. u 21:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anadolija / Mladen Ivanić

Sumirajući događanja u 2017. godini, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u intervjuu za BHRT da se u našoj zemlji ništa spektakularno i posebno pozitivno nije dogodilo, a da će i naredna godina, u političkom smislu, propasti.

Kako je rekao, ono što ga je iznenadilo bilo je sporo odgovaranje na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

''To je nešto što je neprimjereno dugo i nepotrebno trajalo i što, izgleda, neće biti ni završeno u ovoj godini'', kazao je Ivanić, dodajući da je sve to moglo biti urađeno mnogo brže i jednostavnije da je bilo uloženo malo više napora.

Međutim, kaže, za pozitivne pomake vjerojatno nije bilo i nema volje ni želje.

Govoreći o aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, napomenuo je da ono što stvara problem o ovom pitanju jeste sukob političke volje u vezi s vojnom imovinom. Njegovo mišljenje i prijedlog je bio da se pitanje vojne imovine rješava na isti način kao i državna imovina, no, taj prijedlog nije prošao.

NATO je kao uvjet za članstvo postavio knjiženje vojne imovine, a zbog brzine kojom se taj proces odvija, ne samo u Republici Srpskoj (RS) već i u Federaciji BiH (FBiH), po procjeni Ivanića, MAP neće biti aktiviran narednih 7-8 godina.

'' Ako se uvjeti eventualno promijene, a o tome odluku može donositi samo NATO, moguće je da se MAP desi i prije. Što će zemlje NATO-a uraditi, zaista ne znam, to je na njima'',  rekao je, napominjući da neke zemlje članice NATO-a još uvijek nisu uknjižile 20-25 posto imovine.

Osvrnuvši se na europski put BiH, kazao je da ne postoji politička suglasnost u vezi s članstvom BiH u Europskoj uniji (EU)

''U RS-u postoji teza, a i ja je dijelim na neki način, a to je da je dosta nerealno očekivati da se podnese zahtjev za članstvo sve dok Srbija, a i cijeli region, nisu u okviru NATO-a'', istaknuo je Ivanić te dodao da je ipak prerano govoriti o ovoj temi jer će se o članstvu odlučivati tek za desetak godina.

Ocijenio je da je put BiH ka Europi tekao sporo te da nije iskorišten pozitivan ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se od BiH tražilo samo malo da bi dobila status kandidata.

''Sada, nakon naših unutrašnjih problema, posebno problema koji se javljaju povodom Izbornog zakona, neće biti dovoljan samo Upitnik već će se tražiti i potpuno drugačija politička atmosfera'',  mišljenja je Ivanić.

Podcrtao je da je sada sve na nosiocima vlasti u BiH te da im nitko neće praviti neke posebne popuste.

Ipak, Ivanić smatra da je u BiH moguće postići dogovor, navodeći situacije kada su članovi Predsjedništva potpisali zajedničku izjavu o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU te kada je urađen Pregled obrane, koji prethodno nije mogao biti usuglašen gotovo deset godina.

''Sada se sve promijenilo, bar kada je ovaj saziv Predsjedništva u pitanju, glupim i nepotrebnim ambijentom koji se stvorio oko Popisa stanovništva, kada je došlo, po prvi put, do neke vrste preglasavanja, tada je srušeno i međusobno povjerenje. Nakon toga, sve je ušlo u neku vrstu zastoja'', kazao je.

Po njegovom mišljenju, tada je napravljena neka vrsta udara na mogućnost pravljenja dogovora, kompromisa, te se i danas osjećaju posljedice toga. Sve se to, rekao je, dodatno zakompliciralo lošim odnosima između Stranke demokratskih akcija (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

''Ti odnosi su do te mjere zategnuti da mislim da će iduće godine jako opterećivati politički ambijent u BiH'', naglasio je.

U razgovoru za BHRT član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na pitanje postrojavanja jedinica Oružanih snaga BiH prilikom manifestacija u Banjoj Luci 9. januara, na "Dan RS-a", koji je osporio Ustavni sud BiH.

Kazao je da ne razumije zbog čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik od tog pitanja napravio komplikacije te da su prošli put sve lako usuglasili.

'' Normalno je da puk koji nastavlja tradiciju vojske RS-a sudjeluje na neki način i u obilježavanju 9. januara. Prošle godine smo to uspjeli, a ove godine Dodik to ne želi'', rekao je Ivanić.

Po njemu za to postoje dva razloga, ili je u pitanju, kako je rekao, sujeta predsjednika RS-a zato što on ne postrojava vojnu jedinicu ili se radi o zahtjevu međunarodnih institucija da se prošlogodišnja situacija ovaj put ne ponovi.

''Definitivnu odluku još nisam donio i čekam Dodikov odgovor. Ako njegov stav i dalje bude bio da je to jedinica koja se postrojava samo zbog mene, ja nisam toliko sujetan i to od vojnika neću tražiti'', poručio je Ivanić, zaključivši da se radi o nepotrebnom udarcu na dostojanstvo srpskog naroda, koji je napravio sam Dodik.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije izrazio optimizam da će, u pogledu političkih zbivanja, naredna godina biti bolja od 2017. Na početku mandata, kaže, bio je optimist te je predlagao da tri člana Predsjedništva BiH obiđu tri mjesta stradanja, polože vijence i da ništa ne govore.

''Kada to nije bilo moguće organizirati, prestao sam biti optimist'', rekao je Ivanić.

Njegove procjene su da će i naredne godine biti nastavljena neka vrsta primitivnog sukoba na političkoj sceni, galame te podcjenjivanja političkih protivnika i izigravanja.

Međutim, pozitivnim je ocijenio razvoj ekonomije te je izrazio nadu da će 2018. godina donijeti malo više optimizma među građane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close