Kratko i jasno

Ivanić: Pelješki most ne ograničava izlazak na otvoreno more

Ivanić je podsjetio da nadležne institucije nisu izrazile službeno mišljenje o izgradnji mosta i da se miješaju tri stvari u ovom slučaju.
Vijesti / Politika | 03. 08. 2018. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH,  kazao je da Pelješki most ne ograničava izlazak plovila iz BiH na otvoreno more.

Ukazao je da EU ne vidi ništa problematično u mostu kao takvom i da je prepustila da BiH i Hrvatska samostalno riješe pitanje izgradnje mosta.

Ivanić je podsjetio da nadležne institucije nisu izrazile službeno mišljenje o izgradnji mosta i da se miješaju tri stvari u ovom slučaju.

"Evidentno je da sve što je dolazilo sa strane BiH očigledno nije bilo dobro utemeljeno. Zato sam više puta rekao da očekujem da nadležne institucije koje se bave tim poslom naprave jednu informaciju, jedan pisan dokument. Ali što zapravo BiH traži? Ovdje se miješaju tri stvari. Jedna je most, druga je granica, treća je pravo slobodnog pristupa otvorenom moru. To su tri stvari koje su povezane, a i nisu", smatra on.

Za njega nije sporno da plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more, te je istaknuo da most to neće ugroziti.

"Plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more. Ali most sam po sebi to ne ograničava. Most ima takve gabarite da omogućava prolaz plovila iz BiH. Nisam siguran da je ova strategija koja je bila prisutna kolega iz Sarajeva stavi u jedan lonac, pa da nešto iz toga izađe pametno", rekao je.

Dodao je da je EU prepustila BiH i Hrvatskoj da same riješe pitanje mosta.

"U suštini je Europska unija rekla: Most kao most ne smeta. Ako između BiH i Hrvatske postoji problem, onda ga riješite sami. Onda ćemo gledati što ćemo i kako ćemo. Granici ne smeta most - koliko ja znam. Izlasku na otvoreno more ne smeta most - koliko ja znam. Most je očito bio povod, ali ga ne treba miješati sa sadržajem u suštini", zaključio je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close