Ivanić: Migranti neće dolaziti u BiH kada osjete da je granica čvrsta

Čvršća kontrola granice jedino rješenje za migrantsku krizu u BiH
Vijesti / Politika | 21. 08. 2018. u 21:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / 

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić izjavio je danas da je čvršća kontrola granice jedino rješenje za migrantsku krizu u BiH.

"Migranti neće dolaziti ovamo kada osjete da je granica čvrsta. Pokazalo se u Europi, tko je kontrolirao granicu, taj nema problem sa migantima", rekao je Ivanić u Bijeljini nakon razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, odbacio je mogućnost upotrebe vojske u zaštiti granice, kako je urađeno u nekim zemljama pogođenim migrantskom krizom, ističući da prema Ustavu i zakonima Oružane snage BiH ne mogu biti angažirane na ovom poslu.

"To bi bilo širenje nadležnosti i ja sam protiv toga, ne bih prenosio nadležnosti na nivo BiH", rekao je Ivanić, a prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, bez suglasnosti Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u skladu sa Ustavom, u zaštiti granice na teritoriji Srpske ne mogu biti angažirani ni pripadnici policije iz Federacije BiH.

"Policije entiteta kontroliraju sigurnosnu situaciju na svom prostoru i bez suglasnosti Vlade i MUP-a, nitko ne može i ne treba da bude na drugoj strani", istaknuo je Ivanić.

Naveo je da je čvršća kontrola granice jedini oblik kontrole migrantske krize u BiH.

Ivanić je rekao novinarima da je Bijeljina grad u kojem se intenzivno gradi infrastruktura i da će izgradnja dionice auto-puta Beograd-Sarajevo doprinijeti da ovaj grad postane centar regije.

Tijekom posjete Bijeljini Ivanić je o aktualnim temama razgovarao i sa članovima Vijeća mladih Gradskog odbora PDP-a, stranke čiji je počasni predsjednik.

Ovaj razgovor održan je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je novinarima da je sa Ivanićem razgovarao i o vraćanju 1,5 milijuna KM PDV-a po projektu izgradnje kanalizacije u gradu, navodeći da je za to potrebno osigurati 16 različitih odobrenja.

Rekao da će ovaj novac biti upotrijebljen za završetak infrastrukturnih projekata u gradu, prije svega za asfaltiranje 27 kilometara puteva u kojima je već urađena kanalizacija.

Mićić je naveo da je Bijeljina dionicu auto-puta Beograd-Sarajevo preko ovog grada već uvela u svoju prostorno-plansku dokumentaciju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Komentirajući migrantsku krizu, Mićić je rekao da Bijeljina "nema nekih silnih problema", da su u ovoj oblasti nadležnosti jasne i da cilj migranata nisu Republika Srpska i BiH, nego zemlje Zapadne Europe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close