Predavanje ruskog veleposlanika

Ivancov: Svijet ulazi u opasnu fazu napetosti i sukoba

Ivancov smatra kako se trenutačna situacija može usporediti s onom kada je nastala Organizacija Ujedinjenih naroda nakon razornog II. svjetskog rata.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2019. u 07:53 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Neću pogriješiti ako primijetim kako se moja zemlja, Ruska Federacija, sve češće spominje negativno u smislu regionalnog sudjelovanja i njezine uloge u Bosni i Hercegovini. Optužuju nas kako sudjelujemo u destabilizaciji regije, potičemo separatizam i kočimo proces euroatlantskih integracija. No, mora se dublje promisliti što stoji iza takvih izjava“, riječi su kojima je veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov započeo svoje predavanje na temu „Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa“, nakon što je prethodno otvorio izložbu fotografija „Narodi Rusije“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Govorivši o općoj slici međunarodnog položaja Ruske Federacije, ključnim aspektima njezinih vanjskopolitičkih aktivnosti, izazovima s kojima se suočava ruska diplomacija te ruskim stavovima po ključnim pitanjima suvremenosti, Ivancov je naglasio kako je aktualna politička situacija u svijetu daleko od povoljne, odnosno kako svijet prolazi kroz teška vremena.

„Kada govorimo o suvremenim međunarodnim odnosima, sasvim je očito kako među državama postoje temeljne razlike po pitanju optimalnog svjetskog poretka. Međunarodnu situaciju danas karakteriziraju brojne napetosti i sukobi kojima se sužava prostor za konstruktivnu suradnju. Praksa uvođenja sankcija, vojnih akcija i prijetnji upotrebom sile dodatno se širi. Slika je dosta alarmantna“, naglasio je ruski veleposlanik.

Svijet ulazi u opasnu fazu

Ivancov smatra kako se trenutačna situacija može usporediti s onom kada je nastala Organizacija Ujedinjenih naroda nakon razornog II. svjetskog rata. Stvoriti temelje miroljubivog života, gdje su poštovanje i uvažavanje drugih temeljno načelo svjetske politike, multipolarnost i pronaći način kako zaustaviti blokovsku podjelu svijeta prema logici Hladnog rata, ključna su pitanja suvremenog svijeta o kojima bismo, kako ističe Ivancov, trebali ozbiljno razmisliti i razgovarati, ako želimo vidjeti ovaj svijet sigurnim.

„Mi smo protiv razvoja događaja koji dovode do povećanja napetosti. U njimu vidimo prijetnju i za suvremeni svjetski poredak i za našu civilizaciju u cjelini. Konkurentska borba za dominacijom i upravljanjem pravilima međunarodnog života objektivno se pojačava i ulazi u opasnu fazu“, smatra Ivancov i dodaje kako Rusija neprekidno ulaže napore kako bi se spriječio kolaps međunarodne ravnoteže snaga i dosljedno promovira politiku ujedinjenja, multikonstruktivnog rješenja za suvremene probleme i sukobe.

Foto: Bljesak.info / Ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov tijekom predavanja o temi ''Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa'' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

„Prema apsolutno transparetnim i razumljivim pravilima za sve želimo osigurati globalni mir, stabilnost i nedjeljivu sigurnost za sve. To je naš prinicipijelan pogled kako bi moderni svijet trebao izgledati. Nažalost, brojni trenutni trendovi potkopavaju temelje strateške stabilnosti i stvaraju ozbiljne rizike po međunarodnu sigurnost. To se, prije svega, odnosi na terorističke prijetnje, koje su postale opasne u čitavom nizu područja u svijetu“, dodao je Ivancov.

S tim u vezi osvrnuo se na napore SAD i njihovih saveznika da rasporede globalni raketni obrambeni sustav u različitim regijama svijeta i namjeru službenog Washingtona da se povuče iz Ugovora o ukidanju projektila srednjeg i kratkog dometa. Sa sažaljenjem primjećuje, kako kaže, upornu želju partnera za dodjelom većih ovlasti Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), što je, kako dodaje, suprotno odredbama Konvencije o kemijskom oružju.

„Nažalost, značajan dio tih koraka očigledno je antiruskog karaktera zbog neobjašnjive želje da se Rusija izolira potpuno izmišljenim izgovorima o prijetnjama koje dolaze od nas. No, naglašavam kako Rusija nije nikome prijetnja. Nikoga ne pokušavamo podrediti našoj volji i nametnuti mu svoj pogled na svijet. Nikome ne prijetimo silom ili sankcijama. Koncept naše vanjske politike i interakcije na međunarodnoj sceni osigurava ravnopravno partnerstvo i obostranu korisnu suradnju. Isti pristup očekujemo i od naših partnera. Mi ne namjeravamo silom dobiti prijatelje“, naglasio je Petr Ivancov pred zainteresiranim slušateljstvom.

Rusija zadržava vodstvo u borbi protiv međunarodnog terorizma

Prema riječima ruskog veleposlanika, Rusija u suvremenim međunarodnim odnosima dosljedno nastavlja praksu koja osigurava nepovredivost uloge UN-a kao glavnog središta globalnog upravljanja i koordinacije svjetske politike, aktivno sudjeluje u razvoju institucija i specijaliziranih agencija UN-a te redovito objavljuje inicijative za izradu i usvajanje rezolucija o najvažnijim pitanjima za međunarodnu sigurnost.

Sa zadovoljstvom je istaknuo kako su stavovi Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije prema širokom rasponu tema UN-a isti ili vrlo bliski.

„Jedan od prioritera ruske vanjske politike ostaje sudjelovanje u međunarodnim naporima u borbi protiv novih izazova i prijetnji. Rusija zadržava vodstvo u borbi protiv međunarodnog terorizma, poduzima zahtjevne korake za jačanje učinkovite suradnje na ovom području uz središnju koordinacijsku ulogu UN-a na temelju međunarodnog prava, bez politizacije i bez dvostrukih standarda“, ponovio je Ivancov.

„Zahvaljujući našem angažmanu u Siriji, glavne snage terorističke skupine Islamske države su eliminirane i postavljeni su temelji za pokretanje procesa pomirenja i obnove ove države. Nastavljamo poticati stvarenje istinske široke međunarodne antiterorističke koalicije“, dodao je ruski veleposlanik uz poruku kako Ruska Federacija nastavlja i „s konstruktivnom linijom rješavanja unutarenjeg ukrajinskog sukoba“, gdje rješenje vidi u dosljednjoj provedbi potpisanog Sporazuma iz Minska od strane svih ukrajinskih stranaka.

Ivancov je istaknuo kako je jedan od ključnih ciljeva ruske vanjske politike promicanje i stvaranje povoljnih vanjskih uvjeta za gospodarski rast, konkurentnost, tehnološki i investicijski razvoj, pri čemu se osvrnuo odnose Rusije i EU.

„Naši odnosi s EU trenutačno ne prolaze kroz jednostavno razdoblje. Postoji režim restriktivnih mjera od strane EU prema Rusiji, ali postoje i ruske kontramjere za smanjenje uvoza europskih proizvoda. Unatoč tome, svjedoci smo kako u našim gospodarskim vezama dolazi do povećanja robnog prometa, s nekim zemljama prelazi i onu razinu koja je bila prije krize 2012. godine“, rekao je Ivancov.

Visoki predstavnik u BiH koči razvoj države i društva

Ruski je veleposlanik naglasio kako se Bosna i Hercegovina našla u povoljnom položaju, jer ne podupire europske sankcije protiv Rusije i plasira svoje poljoprivredne proizvode na naše tržište. Trenutačno većina krušaka i jabuka uzgojenih u Bosni i Hercegovini, kao i značajan dio rajčica, prema njegovim riječima, završava na ruskom tržištu sozbiljnom perspektivom i za drugo, uključujući meso i mliječne proizvode.

Kada je riječ o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Ivancov je poručio kako Rusija kao jedan od svjedoka, jamaca Daytona i članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira, dosljedno podržava Sporazum iz Daytona, njegova temeljna načela suvereniteta, neovisnosti, teritorijalnog integriteta BiH, njezinu daytonsku strukturu od triju jednakih, konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima.

„Uvjereni smo kako se samo na toj osnovi ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja, jednakosti i uzimanja u obzir legitimnih ideja drugih može graditi budućnost države i društva.  Daytonska shema jest složena, komplicirana i višeslojna, ali je popriličmo izvediva. I ono najvažnije, ona u praksi treba osigurati potrebnu koordinaciju u provedbi interesa svih naroda, radi postizanja mira, sigurnosti te društveno-ekonomskog razvoja. Dakle, svega onoga što je potrebno za otvorenost za dijalog i konstruktivan odnos prema partnerima“, smatra Ivancov.

Foto: Bljesak.info / Ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

On je napomenuo kako postoji mnogo pitanja i tema međunarodne zajednice u svezi s Daytonom. Stava je kako uloga međunarodne zajednice u lokalnim procesima nije uvijek konstruktivna i optimalna.

„Prošlo je vrijeme protektorata i vanjskog mentorstva i uplitanja u unutarnje odnose. Uloga visokog predstavnika se iscrpila i ona koči razvoj zemlje. Samo narodi Bosne i Hercegovine mogu i trebaju odrediti svoju politiku i provesti ju. Budućnost je u njihovim rukama“, poručuje ruski veleposlanik i ističe zadovoljstvo što su Rusija i Bosna i Hercegovina razvili visoko političko razumijevnaje i što su svi narodi Bosne i Hercegovine otvoreni za suradnju s Rusijom.

„Želim naglasiti kako, suprotno nekim tvrdnjama, nemamo apsolutno ništa protiv vašeg približvanja EU. To je vaš izbor i mi ga apsolutno poštujemo, a cijenimo i da su odnosi s Rusijom također jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine. Vi, i samo vi, odlučujete o svojoj budućnosti. Ponavljam, intervencije nisu način našeg rada“, istaknuo je ruski veleposlanik.

Veliko poštovanje prema stavu Republike Srpske

Nakon svega dotaknuo se i problematike integracije Bosne i Hercegovine u NATO, pri čemu je istaknuo kako „vidi da se na Bosnu i Hercegovinu provodi pritisak sa sasvim druge strane“, iako trenutačno ne postoji unutarnji konsenzus po pitanju pribiližavanja NATO-u. Za njega je „NATO malo drugačija tema“, vojno-politički blok koji ne pridonosi stabilnosti, sigurnosti i gospodarskom razvoju.

„Rusija ne donosi odluke kojoj političkoj organizaciji Bosna i Hercegovina može pristupiti. Međutim, ne možemo ne primijetiti kako kretanje u tom smjeru može povećati brigu za stabilnost zemlje i regije. Mi smo jamac Daytonskog sporazuma i želimo stabilnost i mir u ovoj državi. To nisu prazne riječi, nego naš stav prema Bosni i Hercegovini. Republika Srpska trenutačno nije za NATO. Nije moj zadatak štiti interese Republike Srpske, ali se ne mogu bez poštovanja odnositi prema njihovom stavu. I Republika Srpska je dio ove države. Oni imaju svoje razloge za takav stav. Činjenica je kako je NATO dva puta bombardirao srpski narod“, rekao je Ivancov sa zadrškom kako „ništa ne stoji na jednom mjestu, nego se sve mijenja“.

No, između ostaloga, pohvalio je vrlo uspješno razvijanje čitavog niza bilateralnih odnosa Rusije s Bosnom i Hercegovinom, njezinim entitetima i narodima.

„Imamo visoku razinu političkih kontakata, a tome svjedoče i dva značajna događaja na ovom području. To je službeni posjet predsjednice Vijeća federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko Bosni i Hercegovini i radni posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Osim toga, niz dužnosnika iz Bosne i Hercegovine posjetio je Rusiju kako bi se susreo s našim čelnicima, a ostvareni su i razni kontakti na marginama međunarodnih foruma“, naglasio je ruski veleposlanik.

Na poseban je način izrazio zadovoljstvo što se ostvaruju i međuregionalne veze koje su posebno aktivne između Banja Luke i Sankt Peterburga, Banja Luke i Nižnjeg Novgoroda, Sarajeva i središnjeg administrativnog okruga Moskve, sarajevske općine Stari Grad i alekskijemskog okruga Moskve. Izrazio je nada kako je moguće upostaviti i bratimljenje između Mostara i jednog od ruskih gradova.

Rusija je dugogodišnji i iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine

Na koncu svoga predavanja istaknuo je nastavak rada Rusije i Bosne i Hercgovine, odnosno Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH u trgovinskoj i gospodarskoj suradnji. Naglasio je kako su tijekom 2018. godine potpisana dva bilateralna dokumenta o suradnji u sferi migracija i radnih odnosa, a uskoro se planiraju potpisati i slični dokumenti u drugim sferama.

„Naše trgovinske i gospodarske veze stalno se razvijaju. U smislu akumuliranih ulaganja u gospodarstvo BiH na šestom smo mjestu s oko 350 milijuna eura. Samo jedna naša tvrtka, Zarubežnjeft, uložila je više od 2,4 milijarde eura u proračun na raznim razinama u Bosni i Hercegovini u proteklih 10 godina“, istaknuo je Ivancov, podsjetivši kako su ovdje pristutna najveća ruska poduzeća poput Gazproma,Sperbanka i Lade.

Izrazio je veliko zadovoljstvo ostvarenjem suradnje sa Sveučilištem u Mostaru. Podsjetio je kako je na Filozofskom fakultetu u studenome prošle godine svečano otvoren Kabinet za ruski jezik kao simbol suradnje i prijateljstva između ruskih sveučilišta i Sveučilišta u Mostaru, koji ima već potpisane sporazume s trima ruskim sveučilištima. To su Državo sveučilište u Nižnjem Novgorodu, Državno lingvističko sveučilište u Njižnjem Novgorodu i Državno sveučilište civilnog zrakoplovstva  u Sankt Peterburgu.

„Kao što možete vidjeti naši su odnosi vrlo raznoliki, utemeljeni na dugogodišnjem prijateljstvu i jakom uzajamnom razumijevanju. Mi smo spremni za suradnjju i želimo ju ojačati u svakom pogledu. Rusija je dugogodišnji i iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine“, kazao je ruski veleposlanik na koncu svoga izlaganja.

Kopirati
Drag cursor here to close