Sastanak PIC-a

Ivancov: Prijetnja SDA o osporavanju imena RS-a je ozbiljna greška

''Osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je ozbiljna greška'', rekao je Petar Ivancov.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2019. u 16:33 Fena
Kopirati

''Prijetnja Stranke demokratske akcije (SDA) da će pred Ustavnim sudom BiH osporiti  ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je ozbiljna greška'', kazao je danas novinarima u Sarajevu veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov nakon izvanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuo je da je to izazvalo nestabilnost, smanjilo povjerenje i povećalo nesuglasice među narodima te da zaustavlja formiranje vlasti na svim nivoima u BiH.

''To nije u sladu sa Daytonskim sporazumom u BiH i to je i razlog zašto sam sazvao sjednicu PIC-a'', poručio je Ivancov.

Foto: Fena / Petar Ivancov

Također je kazao da nije sudjelovao u davanju zajedničke izjave PIK-a iz niza razloga, jer se taj tekst ne fokusira na aktualne probleme.

Svi krivi, a možda nije nitko

''On je šireg karaktera i u njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je takav da su svi krivi, a možda i nitko'', kazao je Ivancov.

Napomenuo je da je zainteresiran za uspostavljanje stabilnosti u BiH, ali da je Inicijativa SDA narušila tok pregovora.

Kaže da ne negira prava svakog naroda da se obraća Ustavnom sudu BiH, ali da svaki od političkih lidera može navesti niz problema koji mogu biti preispitani pred tim sudom.

''Ti problemi zaista trebaju biti riješeni na sudu, a oni postoji u oba bh. entiteta. Ova inicijativa nije adresirana na rješenje problema i usmjerena je protiv ustavnog naziva Republika Srpska'', smatra veleposlanik Ivancov.

Foto: Fena / Zgrada OHR-a

Po njegovim riječima ta inicijativa je pokrenuta kako bi izazvala druge reakcije i kako bi se zakomplicirao proces pregovora unutar BiH, implementacija izbornih rezultata, formiranje Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH te je stava da upravo to treba zaustaviti.

Pozvao je na rješenje otvorenih pitanja putem dijaloga što je i temelj Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje novinara zašto nije zakazao izvanrednu sjednicu PIC-a kada je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrat Milorad Dodik najavljivao potrebu spajanja RS-a i Srbije, što je također zadiranje u Daytonski sporazum i ustavni poredak BiH, Ivancov  je kazao da bi svaki veleposlanik unutar PIC-a mogao pričati o različitim situacijama.

''Možemo pričati o izjavama Dodika, o rezoluciji SDA iz 2015. godine u kojoj se govori o ukidanju vlasti na entitetskom nivou, o zahtjevu za uspostavljanje trećeg entiteta, ali ovu sjednicu sam zatražio zbog aktualnog trenutka i političke situacije te potrebe za formiranjem vlasti'', naglasio je.

U izjavi novinarima je dodao da ništa loše ne želi reći o SDA te da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH.

Ivancov je zatražio sastanak veleposlanika članica PIC-a zbog inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se pred Ustavnim sudom BiH namjerava osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

OHR - Izjava veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) razgovarao je o nedavnoj najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. siječnja 2019. godine.

''Iako svjesni da postoje legitimni strah u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH'', priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Foto: Fena / Sastanak je održan u Sarajevu

U priopćenju se navodi da je Upravni odbor PIC-a podsjetio da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Dodaje se da je Upravni odbor u više navrata izrazio opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH.

Izjava bez Ruske Federacije

''U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Upravni odbor PIC-a osudio i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen europski put.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed, navodi se u priopćenju OHR-a.

Napominje se da se Ruska Federacija ne pridružuje ovoj izjavi.

Kopirati