Posjed nekretnina

Je li došao kraj prevarama sa stanovima zastupnika?

Kako bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac će morati priložiti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2019. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Prazni stanovi na teret proračuna

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život Stručnoj službi dostaviti dokaz da oni i članovi njihove obitelji ne posjeduju nekretninu u Kantonu Sarajevo.

To je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdila Ljiljana Rašo, šefica Službe računovodstva Federalnog parlamenta, koja je zajedno sa v. d. tajništvom tog doma Stelom Ibrović bila inicijator ovih promjena.

Piše: CIN

Osim toga, kako bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac će morati priložiti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

Nitko nije ništa provjeravao

„To je upravo zbog vaših istraživanja i reportaža. Nitko nije ništa provjeravao. (…) Sad će se ovako jednostavno uspostaviti neki kriterij da bi se nešto moglo ostvariti“, rekla je Rašo.

Odluku za ostvarivanje prava na odvojeni život i zakup stanova usvojila je jučer Administrativna komisija Federalnog parlamenta. Predsjednica ove komisije Melika Mahmutbegović kaže da će analizirati i druge odluke u vezi sa naknadama zastupnika: „Koliko je to moralno i sami znamo, ali ovdje nije u pitanju moral, ovdje se moraju postaviti pravila igre i način rada i sankcije“.

Novinari CIN-a su sredinom prošle godine otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prijevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milijun maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Video: Lažni smještaj za dodatnu zaradu

Ove privilegije u 2018. godini koristilo je još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prijevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

Bez izmjena u Domu naroda Parlamenta FBiH

CIN je 2017. godine pisao i o izaslanicima u Domu naroda Federalnog parlamenta koji su na sličan način zloupotrebljavali pravo na iste privilegije. Ovaj dom još uvijek nije promijenio pravila niti je uveo kontrolu trošenja novca.

Sjednica Administrativne komisije nije održana od ljeta 2017. godine. Tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić kaže da čekaju na formiranje novog saziva gdje će inzistirati na donošenju nove odluke.

„Teško je tome u kraj stati, tako da… Do ovog saziva, ne sjećam se da je netko na ovako grub način zloupotrebljavao“, rekao je Hadžiavdić.

Novinari CIN-a su otkrili da su izaslanicima od početka 2015. godine ugovarali najam za stanove koji su uglavnom neuvjetni za život ili daleko od zgrade Parlamenta, a u nekim su živjeli i drugi ljudi. Najmanje polovica izaslanika uopće i ne koristi zakupljene stanove, a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći ni gdje se oni nalaze.

Za dvije i po godine za troškove odvojenog života od obitelji za 35  izaslanika iz ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

Zbog toga je Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražila dokumentaciju o izaslanicima koji koriste naknadu za odvojeni život. Predmet je u radu.

Kopirati
Drag cursor here to close