Brojni apsurdi

Istočni Mostar: Mala općina, veliki problemi

U općini nema poduzeća, nema škole, ambulante, pošte, policijske stanice, prodavnice, prilazni putevi su makadamski.
Vijesti / Politika | 31. 12. 2017. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: YouTube / Prostorije Općine

Dvadeset pet godina od formiranja, lokalna administracija Istočnog Mostara, umjesto u Zijemljima, sjedi u Nevesinju. Brojni apsurdi su vezani za Istočni Mostar - sastavljena je od tri nezavisne i međusobno putno nepovezane teritorije. U općini nema poduzeća, nema škole, ambulante, pošte, policijske stanice, prodavnice, prilazni putevi su makadamski.

Preseljenje administracije u namjenski renoviran objekt u Zijemljima, mora biti prvi korak. Način rada SDS-ove vlasti, tvrde iz SNSD-a, je nelegalan i nezakonit. Od načelnika Općine Nevesinje traže da otkaže besplatno podstanarstvo šestočlanoj administraciji, piše RTRS.

"Sa sjedištem u Nevesinju, građani ne dobivaju ništa. Građani ne poznaju ljude koji rade u administraciji, dolaze samo jednom godišnje kada je slava", rekao je predsjednik Općinskog odbora SNSD Istočni Mostar Gordan Račić.

Za renoviranje objekta u Zijemljima, Vlada je izdvojila sedamdeset tisuća maraka. Kupljen je namještaj i preseljen dio dokumentacije, tvrdi načelnik Istočnog Mostara.

Video: Problemi o općini Istočni Mostar

"Јedini problem je internet veza, imamo pregovore s operaterom. Јa se nadam da će do biti uskoro. Do proljeća sigurno da hoće", kaže načelnik općine Istočni Mostar Božo Sjeran.

Tristo tisuća maraka proračuna, Općina skrpi od indirektnih poreza, nadoknada za šume, Vladinih grantova i jedva oko tisuću maraka poreza na nepokretnosti. SDS-ova većina izglasala je privremeno financiranje za sljedeće tromjesečje. Iz SNSD-a pozivaju republičke institucije da ne usvoje proračun Općine.

"Dok se stvari ne postave na svoje mjesto i u legalne tokove, novac ide u plaće administracije, koja je u ilegali", naglasio je Račić.

Sjeran odbacuje tvrdnje, navodeći da su morali peglati proračunski minus od sedamdeset hiljada maraka, uradili su dio ulične rasvjete, projekte za izvorišta. Čekaju odgovor za asfaltiranje petnaest kilometara makadama.

"Općina Istočni Mostar nema ni marke duga, nema kreditnih zaduženja, sve plaće i doprinosi su izmireni, i sve ostalo, nikome nismo dužni", dodao je Sjeran.

Opozicija načelniku spočitava i krađu drvnih sortimenata, što Sjeran odbacuje. I jedni i drugi čekaju odgovor sudskih instanci.

Kopirati
Drag cursor here to close