Pregled

Istinomjer: Federalna i državna vlast u 2017. godini ispunila samo jedno novo obećanje

U Federaciji BiH, od 362 obećanja započet je rad na 66, značajniji progres je zabilježen u 37, a nezapočeto ili prekršeno ostalo je 258 obećanja
Vijesti / Politika | 29. 03. 2018. u 13:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Vlast na federalnom i državnoj razini formirana je u isto vrijeme, prije tri godine. Na obje razine vlaste, protekla godina je obilježena stranačkim sukobima unutar vladajućih koalicija, što se odrazilo na progres u ispunjavanju predizbornih obećanja, piše Istinomjer.ba.  

Kako na državnom, tako i na entitetskoj razini, većina obećanja koje su dale stranke na vlasti ostala je nezapočeta do kraja treće godine mandata. Konkretno, u Federaciji BiH, od 362 obećanja započet je rad na 66, značajniji progres je zabilježen u 37, a nezapočeto ili prekršeno ostalo je 258 obećanja. U protekloj godini, zabilježeno je samo jedno novo ispunjeno obećanje na FBiH i nijedno na BiH nivou, piše Istinomjer. Oni navode da stranke koje su formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 143 obećanja, od čega je započet rad na 14, kod 18 je postignut značajniji napredak, dok  kod 111 nije bilo nikakvih promjena.

U protekloj godini, stanje u većini oblasti ostalo je nepromijenjeno, te je ukupna vjerovatnoća ispunjenja obećanja neznatno porasla na obje razine vlasti. Broj obećanja sa velikom vjerovatnoćom za ispunjenost porastao je sa 10% na 12% na razini BiH, dok je na razini FBiH zabilježen tek rast sa 9% na 10%. Sa druge strane, broj obećanja sa slabom vjerovatnoćom za ispunjenost do kraja mandata smanjio se sa 80% na 78% na razini BiH, a sa 72% na 71% na razini FBiH. Ovo je znatno lošiji rezultat nego u drugoj godini mandata, tim prije što je ostalo svega pola godine do njegovog isteka.

Držano uređenje

Istinomjer piše da u oblasti državnog uređenja, na razini FBiH i dalje nije započet rad ni na jednom obećanju, a tri od ukupno 15 su ocijenjena kao prekršena i odnose se na javnu administraciju, budući da se troškovi koji se izdvajaju za plaće i naknade zaposlenih nisu smanjili u aktualnom mandatu. Većina obećanja iz ove oblasti se odnose na ustavno uređenje Federacije BiH, oblast u kojoj nije bilo nikakvih promjena. Slična je situacija i na državnoj razini, gdje također nije došlo do promjena u odnosu na kraj druge godine mandata i od 26 obećanja, 21 je i dalje nezapočeto. Iako su u parlament upućena dva prijedloga izmjena Izbornog zakona od strane HDZ i SDA, niti jedna od ovih izmjena nije tretirala presudu Sejdić-Finci, nije usaglašena u Vijeću ministara, niti prihvaćena u PSBiH, te ove aktivnosti nisu uticale na procenat ispunjenosti obećanja.   

Vanjska politika

U oblasti vanjska politike na razini BiH dato je 41 obećanje, od kojih je u 9 zabilježen značajniji napredak, a u 26 nema nikakvih promjena. Konkretno, pozitivne ocjene dobila su obećanja svih stranaka koja se odnose na EU integracije, nakon što je Vijeće ministara poslalo odgovore na Upitnik Europske komisije. Ipak, treba naglasiti da je proces odgovaranja trajao značajno duže nego je predviđeno i da je upitno kakav će biti konačni rezultat ovakvih obećanja, budući da je do isteka mandata ostalo pola godine. Obećanja vezana za članstvo u NATO su negativno ocijenjena, jer nije završen proces knjiženja vojne imovine.

Socijalna politika

U oblasti socijalne politike, na razini FBiH zabilježen je samo progres u vezi reforme mirovinskog sustava. Usvajanjem novog zakona o MIO zabilježeno je i jedino ispunjeno obećanje u protekloj godini, koje je dala SDA. Od ukupno 93 obećanja, 52 je nezapočeto, dok je započet rad na njih 10, a u 24 slučaja je zabilježen značajniji napredak. Pozitivno su ocijenjena obećanja koja se odnose na rast zaposlenosti i sa njom povezan veći obuhvat osoba koje plaćaju doprinose. Međutim, pored određenih pozitivnih rezultata, i dalje nije započet rad na više od pola obećanja iz ove oblasti, kao što su obećanja o usklađivanju naknada za sve porodilje ili obećanja o izjednačavnju prava svih osoba sa invaliditetom. U protekloj godini, obećanje o donošenju zakona iz oblasti braniteljska prava je ocijenjeno kao zaustavljeno, budući da se po tom pitanju ništa ne dešava čak ni nakon višemjesečnih prosvjeda branitelja. Na razini BiH, u ovoj oblasti i dalje nema nijednog započetog obećanja (ukupno 8), piše Istinomjer.  

Zdravstvo

U oblasti zdravstva, jedino obećanje na kojem je Vlada FBiH radila u proteklom periodu je dopuna i kontrola esencijalnih lista lijekova. Bitna obećanja koja su ostala nezapočeta (15 od ukupno 16) odnose se na osiguranje zdravstvene zaštite svim građanima Federacije BiH (SDA i HDZ). Nikakve promjene nije bilo ni u oblastima pravne države, obrazovanja, znanosti i sporta - kako na federalnom, tako i na državnoj razini.

Ekonomija

U oblasti ekonomije, u kojoj je dato 165 obećanja na razini FBiH i 39 na razini BiH, također nisu zabilježene značajne promjene. Usvajanje zakona o trošarinama je 'odblokiralo' mogućnost podizanja kredita za nove projekte, ali to još uvijek nema uticaja na obećanja kao što je ''izgradnja novih 100 km autoputa i brzih cesta''  u aktualnom mandatu. Zastoj je prisutan i u izgradnji energetskih objekata, gdje je, od svih najavljenih projekata, započet samo rad na HE Vranduk, koji je zatim zaustavljen. U oblasti energetike na državnoj razini došlo je do pomaka na izradi Strategije energetike, koja, međutim, stoji u PSBiH još od kolovozu. U oblasti poljoprivrede, konačno je usvojen Strateški plan ruralnog razvoja, ali tek nakon roka koji je dala EU, te je upitno hoće li to dovesti do priliva IPA II sredstava. Isti je slučaj i sa prijedlogom Zakona o šumama na FBiH nivou, ali i sa strateškim dokumentima iz drugih privrednih oblasti (drvna industrija, građevinarstvo). U oblasti poboljšanja poslovne klime nije bilo značajnijih promjena, o čemu govori i činjenica da je postotak implementacije ''Reformske agende'' ostao isti kao prošle godine. Činjenica da se izmjene Zakona o administrativnim trošarinama također ''zaglavljen'' u parlamentarnoj proceduri također je uticala da nekoliko obećanja u ovoj oblasti dobije ocjenu ''zaustavljeno''.

Istinomjer piše da je simptomatično da se u protekloj godini ponavlja situacija u kojoj se mnogi zakonski akti izrađeni od strane izvršne vlasti zadržavaju u parlamentu mjesecima, što je uticalo da neka od ocjenjenih obećanja pređu iz ocjene ''započeto'' u ''zaustavljeno''. Politička kriza u vladajućoj koaliciji i posljedično nepostojanje parlamentarne većine na obje razine vlasti glavni su uzrok ovakvih trendova. S obzirom da slijedi razdoblje predizborne kampanje, teško je očekivati da će se stvari promijeniti nabolje, kako u međustranačim odnosima, tako i u radu na ispunjavanju obećanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close