Blokade

Istekao rok: Branitelji spremni na masovne prosvjede

Branitelji su najavili za srijedu, 5. rujna, masovne prosvjede i blokade.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2018. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da su godišnji odmori, razvojačeni branitelji su u ponedjeljak razgovarali samo s tajnikom Doma naroda Izmirom Hadžiavdićem, koji im je kao i prošlog tjedna kazao da Zakon o demobiliziranim borcima nikada nije ni trebao biti na Povjerenstvu za usuglašavanje tekstova.

''Da se tekst usvojen u Domu naroda vrati Zastupničkom domu. Druga mogućnost predviđena Ustavom Federacije je da ako bi Zastupnički dom odugovlačio s usvajanjem takvog zakona, onda premijer Federacije ima ovlasti da formira zajedničko povjerenstvo'', rekao je Hadžiavdić.

Branitelji su zato najavili za srijedu, 5. rujna, masovne prosvjede i blokade.

Video: Borci najavili masovne proteste za 5. septembar

U međuvremenu je ministru za boračka pitanja FBiH Salki Bukvareviću predana peticija za nepriznavanje temeljnih boračkih udruženja, koju je potpisalo gotovo 200 boraca s područja općine Ilijaš.

Razvojačeni traže usuglašavanje amandmana na Zakon o demobiliziranim borcima s obzirom na to da je Zakon u dva doma Federalnog parlamenta usvojen u različitim tekstovima, a tri sjednice Povjerenstva za usuglašavanje različitih tekstova nisu dale rezultate. Ti amandmani rješavaju sva tri zahtjeva boraca. Demobilizirani borci ističu da traže potvrdu o zakazivanju sjednice, jer obećanjima ne vjeruju.

''Odsad tražimo samo papir. Dosad smo stalno varani i stalno je izmišljano nešto novo'', kazao je Darinko Boto iz udruge Zaboravljeni branitelji.

''Naš konačan odgovor je da petog izlazimo na masovne prosvjede, dolazimo pred Vladu s ciljem da ostvarimo svoj zakon'', poručio je Nazil Velić.

Kopirati
Drag cursor here to close