Cikotić o migrantskoj krizi

Migrantska kriza: Iscrpiti sve mogućnosti prije angažiranja OSBiH

Migrantska situacija se ne mijenja drastično kada je BiH u pitanju, smatra bivši ministar obrane Bosne i Hercegovine
Vijesti / Politika | 17. 06. 2019. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selmo Cikotić, bivši ministar obrane Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da migrantska kriza ne izmiče kontroli - ali povećan priliv migranata u BiH povećava probleme u državi. Također, kazao je da prije eventualnog korištenja Oružanih snaga BiH - treba iscrpiti sve druge mogućnosti.

Prema njegovom mišljenju - migrantska situacija se ne mijenja drastično kada je BiH u pitanju.

"Ne mislim da se drastično mijenja, niti u smislu da smo imali potpunu kontrolu, niti da nam na poseban način ne izmiče kontroli. Povećan priliv migranata povećava probleme", kazao je.

Dodao je da i daleko funkcionalnije zemlje s većim potencijalom imaju problema s migrantskom krizom.

Foto: YouTube / Bivši ministar obrane BiH Selmo Cikotić

"Ako to dovedemo u kontekst čudnog ponašanja susjeda koji nam puštaju i prebacuju migrante, ili nekada ih vraćaju na prostor BiH - institucije vlasti se ne snalaze najbolje. Najlakše je optuživati drugog", izjavio je za N1.

Odgovarajući na pitanje treba li BiH vraćati migrante, Cikotić kaže da je proglem migranata kompleksno pitanje.

"Problem migranata je kompleksno pitanje, ti ljudi su došli u situaciju da moraju napuštati kuće, da idu tamo gdje nikada vjerojano nisu bili. Potreba BiH je da surađuje s međunarodnim institucijama, sigurnosnim institucijama i drugim vladinim i nevladinim organizacijama - koje bi mogle imati ulogu. A onda surađivati i sa susjedima, mada nema principijelnog ponašanja susjednih zemalja", naveo je Ciktotić.

Poručio je da se suradnja s institucijama i susjedima mora izdići na višu razinu, a unutar države koristiti sustav integriranog upravljanja granicom i kontrole granice.

"To znači da imamo veći broj institucija, Granična policija, Služba za rad sa strancima, entitetski, kantonalni i drugi oblici policije u posebnim okolnostima. Mislim da su svi angažirani - ovi problemi ne bi bili prisutni", kazao je dodavši da se on ovom temom bavi na akademskoj razini te da ne može migrantski problem pratiti sa stanovišta sustava.

"Najznačajniju ulogu mora imati županijska vlast gdje je kriza najizraženija. Mora da definira probleme i s konkretne zakonima i rješenja dostaviti državnom nivou", kazao je za N1.

Parlament BiH i Vijeće ministara BiH prema njegovom mišljenju moraju imati ulogu - svako iza svoje nadležnosti.

"Moraju u okviru zakonskih rješenja i odgovornosti propisati mjere. Moraju dati rješenja i resurse u okviru budžetskih mogućnosti kojim bi se djelovalo. Sigurnost države je na prvom mjestu", kazao je u Danu uživo na N1.

Što se tiče upotrebe Oružanih snaga BiH - podsjetio je da postoje pravila unutar te institucije.

"Postoji nepisano pravilo da ako država s jedne strane upotrijebi Oružane snage - onda to uradi i druga država. Treba iscrpiti sve druge mogućnosti, policijske institucije i državne institucije, Graničnu policiju u punom kapacitetu i druge agencije koje imaju kapacitet da pomognu jedinicama koje su odgovorne za upravljanje granicom, odnosno da se iscrpe njihove mogućnosti", rekao je.

Migrantska kriza je za Cikotića i pitanje ljudske korektnosti, ali ozbiljna tema koja iziskuje da se kroz strukturiran proces odluka distribuira odgovornost za krizu s kojom je BiH suočena.

Kopirati
Drag cursor here to close