A Dodik 'potkopava'

Inzkov izvještaj UN-u: Hrvatski predstavnici pozivaju na formiranje neke para-države

Pred BiH je težak izazov kaže Valentin Inzko
Vijesti / Politika | 08. 05. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i podnio 55. izvještaj generalnom tajništvu UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Izvještaj pokriva period od 16. listopada 2018. do 15. travnja 2019. godine, priopćili su iz OHR-a.

"Čak i nekoliko dana prije smrti Ahsdown se zalagao za zemlju u kojoj vlada multilateralizam. Sada, sedam mjeseci nakon izbora postupak koalicija i izgradnje Vlade utječe na dinamiku situacije u BiH. RS i neke županije su brzo formirali vlade, nažalost nije uspostavljeno novo Vijeće ministara (VM) i Vlada FBiH. Koliko sam čuo od ključnih političkih igrača, međunarodna zajednica očekuje da se novo VM što prije formira", kazao je Inzko.

Težak izazov

Istaknuo je da je pred BiH težak izazov, te govorio o potezima Milorada Dodika.

"Ovo se vidjelo i u veljači kada je VM finaliziralo Upitnik i dostavilo ga komisiji, a u ožujku je predsjedavajući Dodik osobno dostavio odgovore. Bez obzira na političke prednosti i dalje vidimo neku čudnu retoriku. Ovo je teški izazov za BiH. Predsjedavajući Dodik je pokušao uspostaviti dogovor o važnim pitanjima, ali i dalje govori protiv države i prijeti odcjepljenjem RS i tvrdi da RS jeste država. Nedavno je rekao čak da su već odvojeni. Rekao je i da ako Kosovo postane država, RS će proglasiti neovisnost. Nekoliko puta je pokazao mapu Srbije u koju je uključio dijelove Srbije i Crne Gore. Molim vas da razmislite kako biste reagirali u vašim zemljama ukoliko bi neko rekao da je samostalan u vašoj državi".

"Vjerujem da se trebamo odvratiti od ovih negativnih trendova. Osim separatističkih izjava, hrvatski predstavnici odbacuju određene presude i pozivaju na formiranje neke para-države. Odbacuju i presude MKSJ koje je formiralo ovo tijelo 1993. Glavna bošnjačka stranka je također najavila da će pokrenuti inicijativu za preispitivanje imena RS", poručio je Inzko, a prenosi N1.

Vučić poštuje BiH

Inzko je govorio i o najavama formiranja rezervnog sastava policije u RS.

"Ustav BiH kaže da država BiH se sastoji od dva entiteta: FBiH i RS. Međunarodna zajednica je i dalje posvećena teritorijalnom integritetu i strukturi ove države. Zahvaljujući Macronu i Merkel, koji su organizirali novi sastanak u Berlinu".

"Moram sa zadovoljstvom reći da gospodin Vučić i dalje pokazuje poštovanje za BiH. Još jedno pitanje koje se pojavilo je mogućnost rezervnog sastava policije, skupština je donijela Zakon kojim je omogućila stvaranje rezervnog sastava i kažu da je to odgovor na izazove javne sigurnosti. Neki to stvaraju da je to stvaranje dodatne vojne sile, naročito su zabrinuti u FBiH i rekli su da bi uradili isto. Rezervni sastav neki doživljavaju kao pripremu za vojsku u RS. Entitet koji je krenuo jednostranim koracima ne doprinosi stvaranju mira a u BiH, naprotiv. S ovom dinamikom može doprinijeti destabilizaciji države. BiH treba manje oružja i manje onih u policijskim uniformama".

Kopirati
Drag cursor here to close