Vijeće sigurnosti UN-a

Inzko u SAD-u: Ubrzati proces formiranja vlasti uz poštivanje Daytona

Visoki predstavnik je sugovornike izvijestio o razdoblju nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2019. u 10:17 Bljesak.info
Kopirati

Uoči redovnog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada će predstaviti izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko u petak je posjetio Washington DC, javljeno je iz OHR-a, prenosi Anadolija.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastancima s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog tajnika Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Matthewom Palmerom te drugim visokim dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik je sugovornike izvijestio o razdoblju nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.

"Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduvjeti za političku stabilnost i prosperitet BiH. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja daytonskih principa omogućit će BiH da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Europskoj uniji“ rekao je Inzko.

Tijekom boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati s nekoliko veleposlanika stalnih misija pri UN-u.

Obraćanje Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a planirano je za 8. svibanj, zaključuju iz OHR-a.

Kopirati