'Made in BiH'

Inzko rekao da neće raditi ništa

"Političari se moraju pomiriti sa tim. Snaga koja pokreće vlak zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti `made in BiH`", rekao je Inzko.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

M.M. / Inzko rekao kako neće intervenirati 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH i bila predvodnik u njihovom sprovođenju, te da domaći političari moraju što prije početi poduzimati napore da bi se krenulo naprijed.

"Političari se moraju pomiriti sa tim. Snaga koja pokreće vlak zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti `made in BiH`", rekao je Inzko.

On je poručio da je potrebno što prije formirati organe vlasti na svim razinama, imajući na umu međunarodne obaveze BiH, te da nema sumnje da je to preduvjet za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Inzko je ukazao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Europi, te da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uvjeti života.

"Proces EU integracije pružit će BiH potrebnu podršku u provođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rješavanje izazova koji proizilaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak", rekao je Inzko za "Oslobođenje".

Smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osvježenje.

Inzko je naglasio da nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene naprijed, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego prije.

Kopirati
Drag cursor here to close