Kaže visoki predstavnik

Inzko: Preporučit ću da BiH dobije rani status kandidata za EU

Inzko je rekao da bi takav status pomogao BiH koja, kao i većina zemalja u regiji ima problema s odlaskom mladih.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2018. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bi trebala postojati alternativa za zapadni Balkan kada je u pitanju ulazak u EU, a proces ulaska mora biti brži'', naglasio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i dodao da se stvara utisak da uključene strane ne uviđaju koliko je ulazak regije u EU hitan.

Inzko je, govoreći na 18. ekonomskom summitu Srbije u Beogradu, rekao i da je bolja vladavina prava u jugoistočnoj Europi, što je jedan od glavnih uvjeta za prijem u EU, interes ne samo regije već i samih zemalja koje su članice EU.

''I u egoističnom interesu europskih zemalja je da se poveća vladavina prava u jugoistočnoj Europi, kao i da se zadrži stabilnost i jasna europska perspektiva'', naveo je austrijski diplomat i dodao da će jačanje vladavine prava doprinijeti rješavanju velikih problema u Europi kao što su trgovina oružjem, ljudima, drogom...

On je rekao da će preporučiti europskom povjereniku za proširenje Johannes Hahnu da, kada BiH ispuni sve uvjete, treba dobiti rani status kandidata i kasnije članstvo, uporedivši taj status BiH s zaručivanjem, gdje postoje planovi i realizacije dok ne dođe do vjenčanja.

Dodao je da bi takav status pomogao BiH koja, kao i većina zemalja u regiji ima problema s odlaskom mladih.

On je ocijenio da je BiH izuzetno napredovala, da je prešla iz socijalističke u tržišnu ekonomiju, iz statusa jugoslavenske republike u nezavisnu državu, iz ratnog stanja u zemlje gdje nema ratnih sukoba 23 godine...

''Napredak BiH ka EU je izuzetan. Ona još nije kandidat, ali opet je veoma napredovala i mogla bi uskoro postati država kandidat. Ako BiH postane država članica 2033. godine, to je neka prognoza koja ne mora biti točna, to znači da je čekala 30 godina za ulazak u EU, a to me brine, mislim da se ti procesi trebaju ubrzati, jer kažete nekome da treba da čeka 30 godina na nešto ljudi izgube motivaciju'', podvukao je Inzko.

Kako kaže, neka poglavlja se mogu otvoriti i prije statusa kandidata, kao što su poglavlja koja se tiču vladavine prava, a kaže i da bi bilo bolje da BiH već sada dobije financijsku podršku na koju će imati pravo kao država članica.

Govoreći o ekonomskom napretku BiH, Inzko je naveo da ona ima ekonomski rast više od tri posto, da je povećala izvoz za 13 posto, uvoz za osam posto, a da je industrijski rast u oblasti turizma 20 posto.

Dodaje da je nezaposlenost mladih i dalje visoka, ali da je dobro što je prošle godine smanjena za sedam posto i ističe da je javni dug najniži u regiji, kao i da je likvidnost centralne banke dobra.

On se osvrnuo i na izbore u BiH održane 7. listopada i naveo da nije došlo do velikih promjena na najvišoj razini, gdje i dalje dominiraju najjače stranke, ali da je došlo do promjena u županijama, kao što je Sarajevo, gdje je oformljena vlast bez tradicionalne Izetbegovićeve stranke.

Inzko je zaključio da je tijekom svoje diplomatske karijere na prostoru regiona upoznao "najbolje i veoma nadarene ljude" te da je važno za njih stvoriti uvjete u kojima mogu ostati u svojim zemljama.

''U tome vidim budućnost jugoistočne Europe'', rekao je visoki predstavnik u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close