Smirivanje tenzija

Inzko upozorio Izetbegovića: Nema priča o ratu!

Visoki predstavnik je ponovio da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2017. u 18:59 Bljesak.info
Kopirati

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Daytonskog mirovnog sporazuma, priopćeno je iz OHR-a.

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta, a da entiteti nemaju pravo da se otcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH.

Inzko naglašava da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantirani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave, a da sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke. 

Dodaje da su potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

Visoki predstavnik poziva nositelje javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim razinama vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.