Odlazak

Inzkovih 12 godina: Što je sve uradio kao visoki predstavnik

Inzko je donosio i odluke vezane za državljanstvo BiH, Federacije i republike Srpske, a u listopadu 2009. donio je odluku kojom se nalaže održavanje izbora gradonačelnika Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2021. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među prvim odlukama Valentina Inzka kad je u ožujku 2009. godine izabran za visokog predstavnika u BiH bila je 6. lipnja 2009. kojom se smjenjuje Himzo Đonko s položaja policijskog ravnatelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Potom je donio odluku kojom se donosi Zakon o dopuni Zakona o proračunima u Federaciji BiH te Zakon o dopuni Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Inzko je donosio i odluke vezane za državljanstvo BiH, Federacije i republike Srpske, a u listopadu 2009. donio je odluku kojom se nalaže održavanje izbora gradonačelnika Grada Mostara.

U prosincu iste godine donio je odluku kojom se donosi izmjena Statuta Grada Mostara.

Inzko je odlučivao i o Zakonu o Sudu BiH, o prijenosu, regulatoru i operateru sustava električne energije u Bosni i Hercegovini o električnoj energiji. Donio je i Nalog kojim se obustavlja primjena Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Pročitajte još

Donosio je odluke o imovinskim zakonima, povratku raseljenih osoba i izbjeglica, o medijima o smjenama i suspenzijama, pravnoj reformi državnim simbolima te brojne odluke o suspenzijama, zabranama i njihovim ukidanjima.

Također visoki predstavnik je donosio odluke o medijima. Donosio je odluke o Zakonima Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije FBiH.

Inzko je donosio odluke o pojedincima koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Inzko se rodio u slovenskoj obitelji u Celovcu. Njegov otac Valentin Inzko stariji bio je poznati kulturni i politički predstavnik slovenske manjine u austrijskoj Koruškoj. Završio je slovensko-njemačku dvojezičnu osnovnu školu u Svečama (Suetschach) u općini Bistrica v Rožu (Feistritz im Rosental) u Koruškoj. Gimnaziju na slovenskom završio je 1967. godine u Celovcu, a od tad do 1972. studira pravo i filologiju na Sveučilištu u Grazu. Iste godine promovira svoj doktorat, a do 1974. pohađa Diplomatsku akademiju u Beču.

Godine 1974. počeo je raditi u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova. Od 1974. do 1978. biva šefom ureda UNDP u Ulaan Baataru u Mongoliji i u Šri Lanku, u okviru austrijske misije pri Ujedinjenim narodima. Radio u Minstarstvu vanjskih poslova Austrije za srednju, istočnu i južnu Europu. Od 1982. do 1986. je kulturni ataše Austrije za Jugoslaviju u Beogradu. 1992. godine bio je vođa misije OSCE za Sandžak. Od 1990. do 1996. je savjetnik za kulturu u austrijskom veleposlanstvu u Pragu.

Prvi je veleposlanik Austrije u Bosni i Hercegovini u vremenu od 1996. do 1999. Nakon toga radi ponovo u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, sve do 2005., od kada je veleposlanik Austrije u Sloveniji. Govori slovenski, ruski, bosanski, hrvatski i srpski jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close