O Vijeću ministara

Inzko i Schwarz-Schilling: Ovo je tek prvi korak

"Nadamo se da ćemo vidjeti jednako brzo formiranje vlasti na svim ostalim preostalim razinama.''
Vijesti / Politika | 06. 08. 2019. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i Christian Schwarz-Schilling smatraju da je sporazum bh. lidera o formiranju vlade samo prvi korak. Kritično gledaju na neke druge stavke dogovora koje je predstavio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ostale razine vlasti

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravlja potpisivanje principa za formiranje Savjeta ministara BiH i zahvaljuje se šefu delegacije EU Larsu Wiegemarku na njegovim naporima. On izražava nadu da će Savjet ministara zaista biti i formirana i dodaje:

Pročitajte još

"Nadamo se da ćemo vidjeti jednako brzo formiranje vlasti na svim ostalim preostalim razinama", prenose Nezavisne.

Za bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga dobra je vijest što su lideri  tri stranke SNSD-a, SDA i HDZ BiH potpisali u ponedjeljak (5.8.2019.) sporazum na osnovu kojeg bi, deset mjeseci nakon izbora, konačno trebala biti formirana vlast na razini BiH. Ali, on nije siguran da će do formiranja Vijeća ministara u zadanom roku, zaista i doći.

 "Riječ je samo o pismenoj spremnosti  partijskih vođa da formiraju vladu u narednih 30 dana, u čemu im je pomogao šef Europske delegacije u BiH Lars Vigemark. Ali, dogovor svakog trena može pasti u vodu. Nadam se međutim da će se tri partijska vođe pridržavati potpisanog, da će krenuti u realizaciju  i konačno formirati vlast”, kaže Schwarz-Schilling

Za Šilinga je pitanje puta BiH ka NATO-u poseban problem.

"Taj put je nakon izbora u listopadu 2018. blokirao Milorad Dodik.  I to je zapravo bio razlog blokade formiranja vlasti, koja traje 10 mjeseci", kaže on. Ali, jučerašnji sporazum nije riješio to pitanje. Predviđeno je samo "produbljivanje veza sa NATO", bez da to apriori mora značiti i članstvo", ističe Christian Schwarz-Schilling.

Skeptičan

Bivši visoki predstavnik kaže da je sporazum o formiranju Vijeća ministara "radosna vijest", ali je skeptičan po pitanju nekih važnih stavki koje je u ponedjeljak iznio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Bivši visoki predstavnik primjećuje da je šef Europske delegacije u BiH Lars-Gunar Wiegemark pred svoj odlazak iz BiH, u sklapanju sporazuma odigrao važnu ulogu. To pokazuje kako veliku odgovornost u BiH ima međunarodna zajednica. Ona se mora pobrinuti da se stvari pokrenu sa mrtve točke i očito joj je to ovaj put uspjelo.

Jučerašnji sporazum o formiranju vlasti sadrži međutim i neke druge zanimljive detalje. Christian Schwarz-Schilling pita se i kako je u taj sporazum mogao biti unesen "dogovor, po kojem nijedna odluka o integrativnim procesima BiH neće moći biti realizirana bez odobrenja entitetskih vlasti", kako je jučer rekao Dodik.

Njemački političar smatra da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Integrativni procesi su, kaže on,  "domen vanjske politike'' i ona je stvar "ne entiteta već cijele države BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close