10 godina od presude Sejdić-Finci

Inzko: BiH i dalje vrši diskriminaciju svojih građana

OHR se oglasio priopćenjem povodom desete godišnjice presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da već skoro deset godina, Bosna i Hercegovina ne poduzima važne korake kako bi iskorijenila diskriminaciju prema svojim građanima i osigurala jednaka prava za sve njih.

''Dana 22. prosinca 2018. ulazimo u desetu godinu od kako značajan broj građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne mogu iskoristiti osnovno pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još jedni opći izbori su prošli, a ove skupine su ponovno bile diskriminirane. Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti BiH nisu provele odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH i sličnim predmetima'', izjavio je u subotu visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjetio je da je 22. prosinca 2009. godine Europski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje kako bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda u izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da svoj ustav i izborno zakonodavstvo uskladi s odlukom Suda bez odlaganja.

Kasnije je Europski sud za ljudska prava usvojio i odluke u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, naloživši BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se eliminirala diskriminacija protiv njezinih građana koja se zasniva na etničkoj pripadnosti i boravištu. Te odluke podsjećaju BiH na njezinu obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava kada je riječ o sudjelovanju u javnom i političkom životu, bez diskriminacije u bilo kojem obliku.

''Bosna i Hercegovina teži članstvu u Europskoj uniji. Njezini lideri tvrde da veoma poštuju europske standarde i vrijednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti točka. Pozivam vlasti BiH da provedu svoju obavezu da Ustav i izborne propise usklade s odlukom Europskog suda za ljudska prava i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar, bez daljnjih izgovora i odlaganja'', poručio je visoki predstavnik Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close