Priča se

Interresorna radna grupa razmatrala pojedine prijedloge izmjena Izbornog zakona

Jedan od danas iznesenih prijedloga izmjena odnosio se i na dio Izbornog zakona kojim se regulira pitanje sredstava za provedbu izbora.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2021. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razmatrala je danas pristigle prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnose na Poglavlje 1 Izbornog zakona BiH - "Osnovne odredbe".

Jedan od danas iznesenih prijedloga izmjena odnosio se i na dio Izbornog zakona kojim se regulira pitanje sredstava za provedbu izbora.

Član Interresorne radne grupe Dževad Mahmutović je, obrazlažući prijedlog koji je preuzeo od Središnjeg izvornog povjerenstva BiH, naveo da se on tiče osiguranja sredstava za financiranje izbora u slučaju da ne bude usvojen proračun institucija BiH.

Ovaj prijedlog predviđa da se doda novi stav po kojem, ukoliko nadležne institucije ne osiguraju sredstva za provođenje izbora, "Vijeće ministara BiH je dužno, na zahtjev SIP-a BiH, u roku od osam dana donijeti posebnu odluku kojom se osiguravaju sredstva za provođenje izbora".

Članica Interresorne radne grupe Snježana Novaković Bursać pitala je Mahmutovića je li igdje ova praksa primjenjena kada je kreiranje proračuna u pitanju.

Član radne grupe Damir Arnaut je kazao kako se boji da ovi prijedlozi ne mogu osigurati, odnosno natjerati Vijeće ministara da ispoštuje ovaj član, te je predložio stav koji kaže da "dok se ne osiguraju sredstva za provođenje izbora u izbornoj godini neće biti isplaćene plaće i druge naknade članovima Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH".

Član radne grupe Dževad Mahmutović je naveo da "ne možemo kažnjavati sve, moramo kazniti one koji blokiraju proces".

Arnaut je pojasnio da je jedini način da se kaže "dok se prorčun ne usvoji, dok se ne osiguraju sredstva za izbore u izbornoj godini, nema plaća".

Danas je, između ostalog, razmatran i prijedlog izmjene Izbornog zakona koji se odnosi na mirovanje mandata.

Predsjedavajuća radne grupe Alma Čolo je navela da im je dostavljena i preporuka organizacije "Pod lupom" da se Izbornim zakonom predvidi institut zamjenskog poslaničkog mandata, kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja istovremeno funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Članica radne grupe Borjana Krišto je kazala kako se slaže da ovo pitanje treba riješiti, ali na način da ostave mogućnost onome ko je izabran direktno da svoj status može, zato što ne može obnašati funkcije izvršnu i zakonodavnu, staviti u mogućnost mirovanja.

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razmotrili su još nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona, ali se ni o jednom od njih nisu izjašnjavali, jer je ranije dogovoreno će se izjašnjavati kada obave raspravu o svim prijedlozima.

Kopirati
Drag cursor here to close