Bećirović

Inicijativa: 60 dana za izmjene zakona za izbore u Mostaru

Denis Bećirović iz SDP-a Domu je iznio inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine...
Vijesti / Politika | 17. 01. 2020. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici zakazanoj za četvrtak, 23. siječnja, među 41 točkom dnevnog reda našao se i prijedlog SDP-ovog zastupnika o izborima u Mostaru.

Naime, Denis Bećirović iz SDP-a Domu je iznio inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude Europskog suda za ljudska prava po tužbi Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Gradu Mostaru''.

Podsjećamo, u listopadu prošle godine Europski sud ja ljudska prava je utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru, te nalagala vlastima da usklade te odredbe sa Ustavom. To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, te gdje je gradom upravljao gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet.

''Sigurna sam da će ovo biti odluka koja će preokrenuti stvari kad su u pitanju izbori u Mostaru'', rekla je tom prilikom za Bljesak.info Irma Baralija.

Dodaje kako smatra da ne postoji mogućnost da se u ovom slučaju Ustavni sud BiH proglasi nenadležnim jer je Sud u Strasbourgu viša instanca i jer je BiH potpisnica svih deklaracija koje su u ovom slučaju primijenjene. ''Moguća je neka opcija politizacije jer je jasno da se u Bosni i Hercegovini sve politizira pa, nažalost, i pravosuđe, ali se nadam, pogotovo jer je velika pozornost međunarodne zajednice, da do toga neće doći. Svi mi, pogotovo u Mostaru, čekamo da pravosuđe pokaže svoju snagu. Mislim da će ovo biti točka s koje će se stvari promijeniti u drugom pravcu'', rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close