Zahtjev

Imenovanje Ćuluma skinuto sa dnevnog reda Vijeća ministara

"Ima raznih priča, raznih konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svatko omože da kaže svašta, nikome nije zabranjeno. Ima tu ciljanih informacija, ciljanih predstava s ciljem diskreditacije nekih ljudi."
Vijesti / Politika | 23. 01. 2020. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanje Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) skinuto je s dnevnog reda Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Razlog što je Ćulum skinut sa dnevnog reda je zahtjev ministara iz bošnjačkog naroda da imenovanje direktora SIPA-e ide u paketu sa imenovanjem direktora OSA-e.

"Gospođa Turković nije osobno tražila da se to skine sa dnevnog reda, to je bio zajednički zahtjev svih ministara iz reda bošnjačkog naroda. Gospodin Ćulum je u proceduri kao i neka druga imena i o njemu će se raspravljati kada se steknu politički uvjeti", rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Transparency International u BiH pozvao je ranije Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto SIPA-e zbog toga što je on bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ta institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ćulum je u Banjaluci ranije danas rekao:

"Ima raznih priča, raznih konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svatko omože da kaže svašta, nikome nije zabranjeno. Ima tu ciljanih informacija, ciljanih predstava s ciljem diskreditacije nekih ljudi."

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti gostujući u sinoćnjem Pressingu istaknuo je to da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e ići uporedo, te da će direktor OSA-e biti Osman Mehmedagić uprkos tome što mu je poništena fakultetska diploma.

Na sjednici Vijeća ministara usvojena je Informacija o stanju migracija od travnja do listopada  prošle godine, a donesena je i odluka da Vijeće ministara mora biti informirano o ovoj oblasti.

Ovo Vijeće usvojilo je i, između ostalog, Strategiju za suprostavljanje trgovini ljudima za period od 2020. do 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close