Izbori znače demokraciju

Imamoglu opet pobijedio, Erdoganov kandidat priznao poraz u Istanbulu

U izjavi putem televizije Imamoglu je pozvao Erdogana riječima “radimo zajedno kako bismo služili Istanbulu” te dodao “Gospodine predsjedničke, spreman sam skladno raditi s vama”.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2019. u 21:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Binali Yildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) priznao je u nedjelju poraz na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula i čestitao oporbenom kandidatu Ekremeu Imamogluu koji je najavio "novi početak za Tursku", ali i spremnost s predsjednikom Repbulike raditi skladno za dobrobit Istanbula.

“Od sada moj rival Ekrem Imamoglu vodi na izborima. Čestitam mu, želim mu uspjeh”, rekao je Yildirim, što je emitirano na televiziji. “Izbori znače demokraciju. Ovi su izbori ponovno dokazali da demokracija besprijekorno funkcionira u Turskoj”, rekao je kako je prenijela agencija dpa.

Nakon izbrojenih 97 posto glasova Imamoglu je dobio 53,86 posto glasova, a Yildirim 45, 23 posto, javlja turska agencija Anadolu. S druge pak strane, prema podacima Hurriyeta, Imamoglu još uvjerljivije vodi s 54,03 posto, dok Yildirim ima 45,09 posto glasova.

Četrdesetdevetogodišnji Imamoglu iz oporbene kemalističke Republikanske narodne stranke (CHP) pobijedio je šezdesettrogodišnjeg Yildirima i na prvim izborima održanima 31. ožujka, prenosi Hina.

Međutim Vrhovno izborno povjerenstvo poništilo je rezultate izbora 5. svibnja i raspisalo nove izbore, što je bilo sukladno zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove islamsko-konzervativne stranke AKP koji je govorio o neregularnostima na izborima.

U izjavi putem televizije Imamoglu je pozvao Erdogana riječima “radimo zajedno kako bismo služili Istanbulu” te dodao “Gospodine predsjedničke, spreman sam skladno raditi s vama”.

Kopirati
Drag cursor here to close