Izetbegović

'Jači smo nego 1992., a taj treći entitet nitko ne bi znao ni nacrtati'

"Da je sad 1992. godina, mi imamo toliko toga u BiH da se možemo obraniti", istaknuo je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2018. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da BiH nema novaca da pratimodernizaciju oružanih snaga Srbije i Hrvatske u smislu nabavke aviona i helikoptera, ali da je namjenska industrija već takva "da se nikad više ne može dogoditi 1992. godina".

"Da je sad 1992. godina, mi imamo toliko toga u BiH da se možemo obraniti", istaknuo je Izetbegović. 

On je za Televiziju "N1" naveo da Srbija i Hrvatska "nabavljaju avione, raketne sisteme, hvale se time". 

"Kad ja kažem da ćemo mi ojačati našu namjensku proizvodnju, onda kažu da se pripremam za rat. Nevjerovatno je kako se pokušava taj dvostruki standard primijeniti kada su u pitanju patrioti BiH", rekao je Izetbegović. 

On, s druge strane, smatra da bi cijela regija treba ići  ka demilitarizaciji. "Djeca im sele iz regije, mirovine su jako niske, ljudi jedva žive, živci se razvlače od tih priča o tim ratovima. Šta će im to? Nas prisiljavaju da to pratimo i mi ćemo to pratiti", tvrdi Izetbegović. 

Osvrćući se na priče o trećem entitetu u BiH, Izetbegović je rekao da je to "kost ubačena između Hrvata i Bošnjaka", te ocijenio da taj treći entitet "nitko ne bi znao ni nacrtati". 

Odgovarajući na pitanje kakav je odnos između njega i lidera SBB-a BiH Fahrudina Radončića, Izetbegović je istaknuo da je taj odnos "skoro pa nikakav". 

"Neka rivalstva i animoziteti se dogode između političara, koji sami po sebi rastu kada ne komunicirate", rekao je Izetbegović, navodeći da se na nekim sastancima vidjelo da imaju skoro iste stavove po određenim pitanjima, da je bilo "konkretne komunikacije", ali ne "neke posebno prijateljske". 

Kopirati
Drag cursor here to close