Kandidatski status

Imamo fore do svibnja?

Zbog toga bi se tek tijekom predsjedavanja Hrvatske početkom 2020. godine BiH mogla vratiti na europski kolosijek…
Vijesti / Politika | 17. 01. 2019. u 10:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski pokret u Bosni i Hercegovini ocijenio je kako je šestomjesečno predsjedavanje Rumunjske Europskom unijom od izuzetne važnosti za BiH jer bi BiH do svibnja, kada su planirani izbori za Europski parlament, trebala učiniti sve da dobije kandidatski status za članstvu u Europskoj uniji.

Kako su u priopćenju istaknuli, Rumunjska je preuzela predsjedavanje Europskom unijom, kojoj je ovo prvo predsjedavanje EU od priključenja 2007. godine, u ključnom trenutku jer bi sada trebalo definirati konture buduće Europske unije nakon skorog izlaska Velike Britanije iz te zajednice 27 država.

U takvoj situaciji, Europski pokret smatra kako će biti vrlo teško očekivati da će Rumunjska biti u prilici poput Bugarske, prije godinu dana, da u vrh svog predsjedavanja uvrsti teme i pitanja reintegracije Balkana u Europsku uniju.

''Pored problema s kojima se mora nositi EU ni mnoga druga svjetska pitanja i potencijalna žarišta, ne rade i neće se razvijati u našem interesu u nemirnom vremenu pred nama'', ističu u Europskom pokretu u BiH.

Stoga su pozvali bh. političare da se vrate izjavama o zajedničkom nastupu vezano za EU integracije te da se okonča proces predaje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije te rade na formiraju vlasti na svim razinama.

To je, navode, jedini način da BiH može očekivati i nadati se dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU još u vrijeme do izbora za Europski parlament i ovog aktualnog saziva Europske komisije, a to bi donijelo relaksaciju političkih odnosa unutar BiH i u odnosima sa susjedima.

''Ukoliko domaći političari ne počnu raditi na ovim pitanjima, teško će biti očekivati značajne pomake u vrijeme predsjedavanja Finske u drugoj polovini 2019. godine, u čijem mandatu će se formirati novi saziv EK, čime bi ova godina bila izgubljena za dobivanje kandidatskog  statusa'', stav je Europskog pokreta.

Zbog toga bi se tek tijekom predsjedavanja Hrvatske početkom 2020. godine BiH mogla vratiti na europski kolosijek, što opet nije jamstvo, uzimajući u obzir otvorena pitanja, koja trenutno opterećuju dvije države.

Iz svih tih razloga predsjedavanje Rumunjske je za BiH posebno važno jer bi euro-skeptici i desničari, kao protivnici daljnjeg proširenja EU, svaki pogrešan korak Rumunjske koristili protiv eventualnih novih članica, ukazujući da nisu spremne za članstvo u EU.

No, s druge strane uspješno predsjedavanje Rumunjske u teškim vremenima po Europsku uniju, bio bi argument više za one, koji se još zalažu za integraciju preostalog dijela Balkana u EU, zaključio je Europski pokret u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close