Formiranje vlasti

Imaju li SDS i PDP plan za Vijeće ministara?

Pregovori o Vijeću ministara nisu u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a, poručuje lider SDS-a, Mirko Šarović. Navodi da pobjednici izbora već godinu bezuspješno pokušavaju formirati vlast te da je sada došao red na SDS i PDP.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2019. u 19:38 Bljesak.info
SDS i PDP žele u pregovore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDS i PDP imaju strategiju za deblokadu rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poručuju čelnici te dvije stranke. Plan za novo Vijeće ministara, nije, čini se, naišao na veliku potporu SDA, dok su iz HDZ-a više puta ponovili kako glavnog partnera vide u stranci Milorada Dodika.

Pregovori o Vijeću ministara nisu u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a, poručuje lider SDS-a, Mirko Šarović. Navodi da pobjednici izbora već godinu bezuspješno pokušavaju formirati vlast te da je sada došao red na SDS i PDP. Detalje ne otkrivaju, prenosi BHRT.

''Ta većina, ukoliko do nje dođe, će zadovoljiti sve ono što zakon predviđa. Znači, i entitetsku većinu i svaku drugu. Ali to su hipotetička pitanja. Mi prije svega želimo kzati da nećemo sjediti skrštenih ruku'', govori Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Pregovor s pobjednicima

''Mi ćemo u narednom razdoblju pokušati učiniti sve da to parlamentarno tijelo funkcionira i odblokirati, ako ništa drugo, donošenje na desetke raznih sporazuma'', objašnjava Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, smatra da je kombinatorika Mirka Šarovića, teoretski moguća. Ipak, vjeruje da to ne bi donijelo ništa novo. Izetbegović je ranije za BHT1 izjavio da pregovara samo s izbornim pobjednicima.

''Evo, imamo u ovom trenutku Vijeće ministara koje funkcionira i mogli bismo slično dobiti. S tim da ne vjerujem da bi HDZ bio za takvu kombinaciju da se to inovira. Stvari će biti status quo dok SNSD ne odluči prihvati da entitet ne može zapovijedati državi, da nema supremacije entiteta nad državom'', kazao je Izetbegović .

Stavovi SNSD-ovaca i dalje se ne mijenjaju. Konsenzusa za ANP nema, ali u vlasti se, ipak vide sa SDA i HDZ-om.

''Vlast formiraju one stranke kojima na izborima građani daju povjerenje. A SDS i PDP su stranke koje su dobile minimalno povjerenje građana RS'', kazao je Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

HDZ-ov glavni prtner

Sudeći po posljednjoj izjavi Dragana Čovića, namjere SDS-a nisu ostvarive, jer je za njegovu stranku SNSD glavni partner za formiranje vlasti. Uzevši u obzir loše odnose s DF-om Željka Komšića, koga bi SDS vjerojatno planirao za saveznika u Zastupničkom domu, ta ideja djeluje još manje realno. Sljedeći tjedan SDA i HDZ započinju nove razgovore.

''Povjerenje moramo početi graditi već idućih nekoliko mjeseci te ga intenzivno njegovati sljedećih nekoliko godina. Na taj način ćemo, nadam se, sljedećeg tjedna otvoriti razgovore sa SDA o mnogim pitanjima. Zajedno s tim vodit će se i razgovori o Izbornom zakonu'', mišljenja je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Teoretski, za 22 ruke, koliko treba SDS-ovcima za novu većinu, osim njihova dva, i dva zastupnika PDP-a, u toj stranci se nadaju da bi možda mogli računati i na glasove SDA, DF-a i SBB-a. Neophodna im je i entitetska većina. U svim kombinatorikama, ne mogu bez glasova HDZ-a, koji u Zastupničkom domu ima pet zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close