Upravni odbor

Ima većih problema od Sebije

UO BHRT-a ističe da će istrajati u zahtjevima da se zakoni poštuju i provode i koristeći sva legalna i legitimna sredstva
Vijesti / Politika | 06. 11. 2017. u 19:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanja iz domena uređivačke politike u Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine imaju relevantnu adresu unutar ove medijske kuće, a to je njezin menadžment i uredništvo. Odluke donesene na toj razini, pa tako i ona u vezi s intervjuom s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, legalne su i legitimne, priopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

''Svakom djelovanju izvan zakonskih i statutarnih okvira, jasno je, nedostaje legitimitet i predstavlja direktan i/ili latentan pritisak na uređivačku nezavisnost Javnog servisa BiH. Upravni odbor BHRT-a suočava se i bavi mnogo većim problemima, koji nadilaze retoričke dileme i populističke istupe. Zbog višegodišnjeg flagrantnog kršenja Zakona o Javnom RTV sistemu, uništen je sustav financiranja javnih emitera u BiH i to je BHRT dovelo do izdisaja. I umjesto da se prekršitelji zakona, bez izuzetaka, po zakonu, sankcioniraju i po zakonu uvedu u legalne tokove, požar se gasi benzinom, a državni javni emiter sporadično priključuje na aparate za disanje tek da se kaže da je netko nešto poduzeo'', navodi se u priopćenju.

Upravni odbor BHRT-a ističe da je, u suradnji s menadžmentom kuće, okupiran rješavanjem sustavnih problema koji su, kako navodi, zbog višegodišnje nebrige i zapuštenosti, doveli 835 radnika na ivicu egzistencije, do višemilijunskih dugovanja po osnovu osobnih primanja zaposlenih, socijalnog, zdravstvenog osiguranja, učestalih blokada računa, tužbi dobavljača.

UO BHRT-a ističe da će istrajati u zahtjevima da se zakoni poštuju i provode i koristeći sva legalna i legitimna sredstva, da utječe na financijsku konsolidaciju i stabilizaciju Javnog servisa BiH i uvažavanja njegove uloge i statusa unutar Javnog RTV sustava BiH te će insistirati na poštovanju novinarskih kodeksa ne uplićući se u uređivačku politiku kuće.

''Orkestrirana podrška, kako institucija tako i cjelokupne javnosti, u tom smislu je dobrodošla'', kaže se na kraju priopćenja iz Upravnog odbora BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close