Srijeda, 13 sati...

Ignorira se OHR? Vijećnici pozvani na drugi krug glasovanja?

U Obavijesti o nastavku prve sjednice Gradskog vijeća Grada  Mostara, koji potpisuje predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika, stoji kako je ''Vijeće po propisanim procedurama odlučilo o nastavku sjednice''.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na osnovu člana 100. stav 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, nastavak prve sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara (točka 5. drugi krug glasanja za izbor gradonačelnika Grada Mostara), održat će se 10.2.2021. godine s početkom u 13,00 sati u Gradskoj Vijećnici Grada Mostar (konferencijska sala broj 101.)'', stoji na službenim internetskim stranicama mostarskog Gradskog vijeća.

U Obavijesti o nastavku prve sjednice Gradskog vijeća Grada  Mostara, koji potpisuje predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika, stoji kako je ''Vijeće po propisanim procedurama odlučilo o nastavku sjednice''.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, objavio je kako se izbori za gradonačelnika Grada Mostara moraju provesti ''u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno''.

Inzko je u pismu vijećnicima napisao kako je žalosno to što je usprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasovanja za izbor gradonačelnika, kršeći važeće odredbe Statuta Grada Mostara.

''Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom I. člana 36 navedenog Statuta'', napisao je Inzko.

I drugi međunarodni dužnosnici poručili su mostarskim vijećnicima da izbor gradonačelnika u Vijeću mota biti tajan.

Naime, na konstituirajućoj sjednici u posljednjoj točki dnevnog reda, ukupno 35 vijećnika, uključujući i Bošku Ćavar, koja je glasovala putem telefona, biralo je između Irme Baralije (ispred BH bloka i PMP-a), Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Marija Kordića (HDZ BiH), ali je sjednica na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su sjednicu napustili vijećnici Koalicije za Mostar.

Kordić je u prvom krugu dobio 14 glasova, i to od vijećnika HDZ-a BiH i Koalicije “Ostajte ovdje”, Guzin je osvojio 11 glasova, dok je Irmu Baraliju podržalo pet vijećnika BH bloka. Vijećnici PMP-a bili su suzdržani, a HRS-a protiv.

U drugi krug su prošli Kordić i Guzin, ali je sjednica prekinuta nakon čega je uslijedilo more optužbi i tumačenja na koji način bi trebao biti izabran nasljednik Ljube Bešlića kao i tko bi koga i zašto trebao podržati za prvu fotelju u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close