Izborni problemi

Iako je pokojni od 2008. godine, još uvijek glasuje na izborima

Pokojni Mirko, opet bi mogao glasovati
Vijesti / Politika | 14. 09. 2018. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne nepravilnosti u 'glasovanju' bilježe se u BiH. Ovaj put sa preminulim osobama.

Robert Pleše godinama bezuspješno upozorava da se ime njegovog oca nalazi na biračkom popisu iako se radi o osobi koja je umrla 2008. godine. I ove godine pokojni Mirko mogao bi glasovati.

Mrtav glasuje 10 godina

''Tijekom svakog izbornog procesa, odmah iznad svog imena kada glasujem - vidim ime svoga oca. Od 2008. godine do danas je nerazumno, ne mogu da shvatim kako nitko ne pokreće ovo pitanje da se prečiste birački popisi, ne samo u općini Novo Sarajevo već i u BiH'', naglasio je sugovornik N1 televizije.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva kažu - odgovornost je na matičnom uredu koji po Zakonu ima sedam dana da objavi umrlicu, dostavi podatke MUP-u, koji se nakon toga ažuriraju. No, ovdje je sustav zakazao i ne samo u slučaju njegovog oca.

''Moja sestra i zet živjeli su Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju u vrijeme prošlih izbora.Iako su bili prijavljeni i predali svu dokumentaciju SIP-u za glasovanje izvan BiH, ti glasački listići su došli do Katara i nikada nisu došli do samih ljudi kojima je stigla ta pošta. Zamislite koliko takvih listića može doći do pogrešnih ljudi, kako se ti listići mogu iskoristiti. Trenutno žive u Bodrumu. 31. kolovoza listići su došli do Istanbula i tu se još uvijek nalaze'', dodao je Pleše.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Središnjeg izbornog za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

Priznaju i da su obaviješteni o mogućem počinjenju kaznenih djela u najmanje 150 slučajeva. Do sada, osim birača, informirale su ih i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije.

Najlakši način da se prevara spriječi da birači provjere svoje mjesto glasanja i kako su danas ponovili i iz Koalicije pod Lupom, ne daju olako svoje podatke. Slično je i sa raznim nagradnim igrama fiktivnih poduzeća na društvenim mrežama gdje se za dobitne vaučere traži preslik osobne iskaznice. Može se samo pretpostaviti u koju svrhu.

Bez informacija o misterioznom glasovanju

N1 podsjeća, kako još uvijek nema službene reakcije na slučaj Alena Kajtezovića koji je za N1 potvrdio kako je u njegovo ime putem pošte neko već glasovao u Austriji u kojoj nikada nije boravio.

A do informacije tko bi mogao biti odgovoran za teško kazneno djelo krađe identiteta, sam Kajtezović prilično lako je došao.

''Dakle, SIP mi je samo poslao jedan automatski e-mail da će moj slučaj biti proslijeđen nadležnom odjelu i oni su ti koji su mi dali informaciju s čije e-mail adrese sam prijavljen. Radi se o jednoj osobi iz Velike Kladuše po imenu Emir Murtić. U MUP-u Unsko-sanskog kantona tvrde da bi Središnje izborna komisija njima po službenoj dužnosti trebala dostaviti ove podatke, kako bi oni reagirali. Ni iz Tužiteljstva me do sada nisu kontaktirali. Meni se čini samo da su mediji shvatili ozbiljnost ovoga", kazao je Kajtezović danas za N1.


Podsjetimo da je Alen Kajtezović u Austriji prijavljen na osnovu stare osobne iskaznice. Nakon što je promijenio mjesto prebivališta u samom Bihaću 2013. godine, izdan mu je novi dokument. Kako je moguće da je prihvaćena osobna iskaznica, koja nije validna?

''U ovom slučaju je zaista evidentno da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo i kažem vam, da to mora neko drugi evidentirati i sankcionirati”, ispričala je za N1 glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

U državnom Tužiteljstvu - bez odgovora. Je li bilo sličnih slučajeva i hoće li se istražiti ovaj? Iako su novinarima poručili da im dostave pitanja, ostali su uskraćeni za odgovore.

No, zato je sve više građana koji potvrđuju da sustav ima ozbiljnih propusta. Slučaj sličan Alenovom bilježi se i kod Alme Perviz koja je novinarima poslala preslik prebivališta u Phoenixu (Sjedinjene Američke Države) gdje je otišao njen obrazac za glasovanje. Ona, inače, godinama živi u Italiji i nikada nije boravila u Americi..

Kopirati
Drag cursor here to close