Slomljeni od posla

I to je BiH: Najefikasnija sjednica trajala samo 10 minuta!

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2018. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je nakon sjednice na kojoj je jednoglasno usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, izrazio zadovoljstvo da su baš na kraju mandata ovog saziva imali ''najefikasniju sjednicu koja nije trajala ni deset minuta, a usvojen je jedan veoma važan zakon, koji bi možda mogao da omogući da pravna država u BiH u narednom periodu profunkcionira''.

''Oni koji su bojkotirali dolazak na sjednicu, odnosno nisu dali podršku ovom zakonu još jednom su jasno pokazali svoj stav o borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma'', kazao je Bosić novinarima.

Upitan da ocijeni rad Zastupničkog doma PSBiH u ovom mandatu, naveo je da je parlament imao specifičnu situaciju, da je veći dio svog mandata radio bez skupštinske većine.

''Osim na samom početku funkcioniranja, praktično nije postojala skupštinska većina i točke su se suštinski dogovarale ad hoc. Prema tome, na kraju mogu da kažem da u takvim uvjetima mogu da zahvalim kolegama da su bili koliko-toliko konstruktivni, iako smo prisustvovali i višemjesečnim bojkotima prisustva sjednicama'', ocijenio je Bosić.

Po njegovim riječima, urađeno je ono što se moglo uraditi.

Bosić misli da je ovo bio ''jedan pristojan parlament''. Kaže da ako nije bio najefikasniji, misli da je bio veoma pristojan što je, dodaje, začuđujuće za BiH.   

Video: Arnaut: Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) rekao je kako je SBB ''od početka insistirao da se o tom pitanju pristupi na način da se u potpunosti implementira odluka Ustavnog suda po tom pitanju, a da se u to ne uvlače bilo kakvi drugi interesi, pogotovo ne smanjivanje nadležnosti Suda BiH''.

''Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH, a istovremeno omogućava domaćim pravosudnim institucijama punu borbu i puni kapacitet u borbi protiv  terorizma, organiziranog kriminala i svih drugih oblika kriminala'', kazao je Arnaut.     

Video: Bosić: Efikasna sjednica Predstavničkog doma na kraju mandata

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sjednice podsjetila da je bilo potrebno implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

''Znate da smo trebali implementirati odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi konkretno na moj zahtjev, a odnosi se na ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ZKP-a koje se odnose i na davanje imuniteta svjedoku, posebne istražne radnje i okončanje istrage'', navela je Krišto.

Rekla je kako su to odredbe ZKP-a koje su omogućavale arbitrarno odlučivanje kad je u pitanju uloga tužitelja, bilo glavnog tužitelja, bilo postupajućeg tužitelja.

''Sadašnjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku mi smo učinili obvezu prema odluci Ustavnog suda koja nas je obvezala da ove odredbe moramo precizirati. U tom smislu smo implementirali odluku i odlučili da u ZKP-u postupajući tužitelji mogu raditi sukladno tom zakonu legalno i bez ostavljene mogućnosti da oni mogu zloupotrebljavati određene funkcije kad su u pitanju i posebne istražne radnje ili okončanje istrage itd.'', pojasnila je Krišto.

Dodaje da su napravili iskorak kad je u pitanju ZKP ''da ne dolazimo u situaciju da imamo dvojbe oko određenih tumačenja i na taj način imali smo izravna, od tih pravosudnih institucija, kršenja ljudskih temeljnih prava za koje je ova država izdvajala i velika financijska sredstva''.

Video: Krišto: Bilo je potrebno implementirati odluku Ustavnog suda BiH

Upitana da ocijeni rad Zastupničkog doma PSBiH u ovom mandatu, kazala je da se on mora promatrati s aspekta svakog kluba koji djeluje unutar parlamenta i svakog zastupnika pojedinačno.

''Naravno da se moglo puno više učiniti s obzirom na obveze koje ima BiH. Prvi posao koji je BiH trebala učiniti – imala je obvezu promijeniti Ustav BiH, implementirati odluke kako Evropskog suda tako i odluke Ustavnog suda  BiH. Na žalost, tu nije bilo političke volje, povjerenja da se dođe do rješenja na kоје nas je obvezao Evropski sud i Ustavni sud BiH, a koji govori o legitimnom predstavljanju'', navela je Krišto.

Predsjedatelj kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu PSBiH Amir Fazlić izrazio je zadovoljstvo da su danas usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH. 

''Zašto je ovako brzo i da li je moglo i prije, to je pitanje za analize. Mi iz SDA smo zadovoljni što je zakon usvojen. Nakon dugog vremena i dugog usuglašavanja ispunili smo određene norme i rekao bih da 'cilj opravdava sredstva'. Neka zastupnici ne žale što su tako završili sjednicu. Mislim da je najbitnije da je zakon usvojen'', izjavio je Fazlić.

Video: Fazlić: Najbitnije da je zakon usvojen

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Zastupnici su na današnjoj sjednici dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH kao i Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad, Sarajevo.

Današnjoj sjednici nisu nazočili zastupnici SNSD-a.
 

Kopirati
Drag cursor here to close