Sve može

I to je BiH: Jedan grad ima dva gradonačelnika

I dok Ćosić tvrdi da po zakonu njemu pripada mandat i traži primopredaju dužnosti, Vuković ističe da je evidentno problem pravne prirode i da se ne radi o političkom prepucavanju…
Vijesti / Politika | 25. 12. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom trenutku i Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, i Nenad Vuković, aktualni gradonačelnik ovog grada, imaju certifikate za obavljanje tog posla, objavile su Nezavisne novine navodeći kako nijedna od institucija u Bosni i Hercegovini još nema odgovor na pitanje kako raspetljati situaciju u gradu Istočno Sarajevo.

Čekanje do ožujka?

Naime, Ćosić je certifikat o preuzimanju mandata preuzeo u utorak i od tog dana mu službeno počinje teći mandat, međutim Vukoviću mandat ističe tek u ožujku 2021. godine i on se i dalje nalazi na čelu ovog grada.

I dok Ćosić tvrdi da po zakonu njemu pripada mandat i traži primopredaju dužnosti, Vuković ističe da je evidentno problem pravne prirode i da se ne radi o političkom prepucavanju, već o tome da je potrebno naći rješenje koje neće proizvesti pravne posljedice.

Nezavisne novine navode kako zabrinjava to da niti jedna institucija u BiH nema odgovor na pitanje tko je zaista gradonačelnik i treba li se ili ne treba izvršiti primopredaja ili ipak treba sačekati ožujka 2021. godine, kada Vukoviću ističe mandat.

"Pisali smo tri puta SIP-u, jednom Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i ni iz jedne institucije nemamo odgovor. To govori da je pitanje vrlo složeno i da institucije BiH i Republike Srpske ne mogu napisati da treba ovako ili onako", rekao je Vuković Nezavisnim novinama, ne želeći prognozirati kako će se situacija dalje odvijati.

S druge strane, Ćosić tvrdi kako je zakon na njegovoj strani, ali isto ističe da nema odgovora od institucija koje bi trebale biti nadležne za to pitanje. Također, navodi i to da je Vukoviću mandat dodijeljen od strane SIP-a po tadašnjim zakonima, ali da je kasnije usvojena nova regulativa koja je na snazi i koja govori da on treba da preuzme dužnost.

Nova regulativa

"Došlo je do promjene zakonodavstva i jasna je situacija kao dan. Zakon u upravi i lokalnoj samoupravi jasno propisuje kada se vrši primopredaja, a i u Statutu grada Istočno Sarajevo piše da se primopredaja vrši u roku od osam dana o dana kada organ nadležan za provođenje izbora dostavi uvjerenje. SIP je dostavio uvjerenje i tu je sve jasno", rekao je Ćosić, navodeći da očekuje da iduće sedmice preuzme mandat, ponavljajući da je Vuković izabran po jednom zakonodavstvu, a on po drugom, važećem zakonodavstvu.

Nezavisne podsjećaju kako je Vuković na mjesto gradonačelnika grada Istočno Sarajevo kao kadar PDP-a izabran na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo. Vijećnici ove skupštine dolaze iz lokalnih parlamenata općina koje čine grad Istočno Sarajevo, međutim kasnije je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske i Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je definirano da gradonačelnika biraju građani na neposrednim izborima za razdoblje od četiri godine.

Vuković je istaknuo kako je problem i način na koji je zakon usvojen jer se radilo o hitnoj proceduri, za kojom nije bilo potrebe, te navodi da je predlagač "podcijenio, zaboravio ili zapostavio postupke i procedure i prelazni period koji se obično stavlja i prelaznim i završnim odredbama samog zakona".

"I sada imamo to što imamo i vrlo je teško prognozirati šta dalje. Želim samo zakonsko rješenje i ništa drugo. Ovdje nije riječ o politici, već o pravu", rekao je Vuković.

Video: Samir Rizvanovic - Ludnica
Kopirati
Drag cursor here to close