Ništa ...

I šta sad: Nakon apelacije HDZ-a, Ustavni sud Vladu proglasio neustavnom!

Premijer TK svjesno je kršio ustav predlažući sastav Vlade bez Hrvata, a parlamentarna većina u Skupštini TK, svjesno je podržala takav prijedlog, ističe opozicija.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2020. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom TK i Zakonom o Vladi, mišljenje je Ustavnog suda Federacije.

Sud je je dao svoju ocjenu nakon zahtjeva HDZ jer u sastavu Vlade TK nema nijednog Hrvata. Iz Skupštine TK najavili su da će ispraviti raniju odluku te da neće biti upitne dosadašnje odluke vlade.

Slučaj u TK pokazuje apsurde zakona koji se ne poštuju u BiH. I to ne poštuju ih oni koji ih donose, piše danas na portalu televizije N1.

Iz HDZ-a pralikom formiranja Vlade TK upozoravali su da nema pripadnika trećeg konstitutivnog naroda. No, Vlada je formirana i bez njih nakon čega je HDZ zatražio ocjenu Ustavnog suda FBiH.

"To je jedna ružna politička poruka, ali i poruka da se ne poštuje princip konstitutivnosti. On, sviđalo se to nekome ili ne, treba i mora poštivati. I zato imamo najviša načela, odnosno, ustave", kaže Danijel Nikolić, KO HDZ Tuzla.

Premijer TK svjesno je kršio ustav predlažući sastav Vlade bez Hrvata, a parlamentarna većina u Skupštini TK, svjesno je podržala takav prijedlog, ističe opozicija.

"To govori o svjesnosti većine da na ovakav način naprave Vladu, ne očekujući da će bilo tko reagirati. Mislim da su ovim Mišljenjem Ustavnog suda FBiH iznenađeni. Mislim da će pokušati na sve moguće načine, jer ovo iza nas govori to, da ne učine ništa kada je u pitanju korekcija, odnosno, da se ispravi ova nepravda koja se napravila prilikom imenovanja Vlade", smatra Dževad Hadžić, KO SDP Tuzla.

Mišljenje suda šamar je onima koji ne poštuju vladavinu prava, te donose neodgovorne i politički licemjerne odluke, smatraju upućeni.

"Kada se pozivaju na multietničnost, ja im ne vjerujem. Tamo gdje treba pokazati iskrenu želju za ravnopravan odnos sva tri naroda na teritoriju čitave BiH, onda bi se to uradilo i bez Ustava Federacije i kantona. Za mene je to neupitno", zaključuje Vehid Šehić, Forum građana Tuzle.

Odluka suda bit će ispoštovana u razumnom roku, poručuje rukovodstvo Skupštine. No, ona nema nikakvo retroaktivno djelovanje na do sada donesene odluke Kantonalne vlade.

"Pojedinačni pravi akt je odluka o imenovanju. Svatko onaj tko smatra da neka odluka ove Vlade nije u skladu sa Ustavom i sa nekim aktom, morat će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu. Ili pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada bude odlučivano u Skupštini", kaže Žarko Vujović, predsjedavajući skupštine TK.

"Bojim se da će ovdje biti puno posla za pravne stručnjake da ocjene da li odluke koje je neustavna vlada donosila, mogu imati danas valjanost sa ove distance", dodaje Nikolić.

Za državni, entitetski i kantonalni nivo točno je propisano koliko ministara iz kojih naroda treba biti. Ali u praksi, jedno se piše i priča, a drugo radi. Bili konstitutivni ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close