Svi se drže svoga

Izborni zakon: I sastanak pred strancima bez dogovora

Novi sastanak je planiran za 3. svibanj i to na predsjedničkom nivou, bez nazočnosti međunarodne zajednice.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2018. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez dogovora je završio i današnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona, koji je održan u rezidenciji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack.

Novi sastanak je planiran za 3. svibanj, piše N1.

Zukan Helez je optužio HDZ BiH da direktno onim što želi ide na podjelu BiH i da oni iz SDP-a nikada to neće dozvoliti.

Ostali sugovornici su kazali kako niko nije odstupio od svojih prvobitnih zahtjeva, dok s druge strane predstavnici ostalih stranaka su kazali da ostaju pri onome što su ranije dogovorili, a što je u skladu sa Ustavom.

Najavili su da bi se naredni sastanak trebao održati na predsjedničkom nivou bez nazočnosti međunarodne zajednice.

"Sve se vrti oko presude Ustavnog suda onda vam je jasno u kojem pravcu morate ići. Nemate tu neku shemu, mada neki pokušavaju dati svoja tumačenja. Ako hoćete da širite priču, onda se tu može zakomplicirati cijela situacija oko Izbornog zakona", kazao je Željko Komšić, a prenosi N1.

"Bio sam optimističan pred početak sastanka, ali sada.. Dragan Čović ide u nove podjele BiH, mi nismo spremni to podržati", ističe Zukan Helez.

Podsjetimo, i mđunarodna zajednica je najavila aktivnije sudjelovanje u procesu izmjena Izbornog zakona.

Naime, 19. travnja je objavljeno pismo u kojem s eističe veći angažman SAD-a na promjeni Izbornog zakona. Trojica američkih kongresnika zatražila su od pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessa Mitchella veći američki angažman na promjeni Izbornog zakona u BiH . Upozoravaju da bi u slučaju propasti dogovora i neuspostave vlasti u toj zemlji nakon jesenskih izbora moglo doći do destabilizacije prilika u BiH i na zapadnom Balkanu, te jačanju negativnih utjecaja 'Rusije i radikalne islamističke terorističke organizacije'.

Prije nekoliko dana Europska komisija je usvojila paket o proširenju, a najvažniji zaključak koji se tiče Bosne i Hercegovine kaže kako se ''hitno mora izmijeni izborni okvir s ciljem da se osigura pravilna organizacija izbora u listopadu 2018. godine i nesmetano provođenje rezultata''.

Kopirati
Drag cursor here to close