Zapaljiva politika, podjele...

I OHR komentirao izjave Bisere Turković

OHR iznio stav o izjavi ministrice vanjskih poslova BiH
Vijesti / Politika | 12. 12. 2020. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političke stranke treba da se pobrinu da pojedinci koji ih predstavljaju na službenim pozicijama u stanju rade u duhu kompromisa umjesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unazad, stav je OHR-a povodom izjave ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković protiv Republike Srpske i njenih legitimno izabranih predstavnika.

Na pitanje Srne hoće li OHR reagirati na izjavu Turkovićeve kojom poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika uspoređuje s Hitlerom i smatra li da Turkovićeva nakon izrečenog treba biti smijenjena ili bar uputiti izvinjenje srpskom narodu, pozvane su sve stranke da se suzdrže od korištenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podjele.

Iz ove međunarodne institucije su naveli da bi bilo kakve izmjene ustavne organizacije zemlje morale proći propisane procedure u kojima bi morao postojati dogovor političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Svim strankama je OHR uputio poziv da nastave zajedno da rade na izgradnji održive i prosperitetne budućnosti za sve u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH su na isto pitanje odgovorili Srni da apeliraju da se svi politički akteri u BiH suzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na provođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizlaze iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close