Veleposlanik u Banja Luci

I ministri osudili Del Vechija: Sankcije čekaju veleposlanika?

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u RH, piše Hina.

''Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin'', rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

''To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio'', rekao je Krstičević.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

''Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku'', rekao je.

Medved nije htio komentirati Čovićevu nazočnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao ''voditelj izaslanstva hrvatskog naroda''.

''Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirati'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close