Sastanak u Beogradu

I karte na stolu: Erdogan Predsjedništvu rekao kako treba izbjeći sukobe

Šefik Džaferović se zahvalio Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu, kao i Erdoganu što sudjeluje u aktivnostima.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2019. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Govorili smo o tome da se očuva suradnja, mir. Riječi predsjednika Erdogana - treba izbjeći svaki etnički sukob, graditi mir, što je prihvatljivo za sve nas. Želimo to i želimo da nižemo uspjehe'', rekao je Milorad Dodik nakon sastanaka trilaterale BiH - Srbija - Turska u Beogradu.

Dodik je rekao da će autoput Beograd - Sarajevo osigurati bolju komunikaciju između zemalja, te da su na sastanku govorili o drugim infrastrukturnim projektima, poput plinovoda, Turskog toka, modernizacije željezničke trake i slično.

''BiH ima silne unutarnje probleme, u ozbiljnom smo zaostatku, ali vjerujemo da može doći do formiranja Vijeća ministara'', poručio je dodavši da bi to to kočilo smetnje pri realizaciji izgradnje ovog autoputa na relaciji Beograd - Sarajevo.

''To će obilježiti našu suradnju u okviru trilaterale. Sljedeće godine će biti sastanak u Sarajevu, odnosno u BiH, one tamo u Turskoj. Ovo je dobar oblik i pozdravljam ga svakako'', izjavio je Dodik.

Foto: Anadolija / Političari pred sastanak

Šefik Džaferović se zahvalio Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu, kao i Erdoganu što sudjeluje u aktivnostima.

''Želim da kažem da je Turska stabilizirajući faktor u regiji, ima dobre odnose sa svim zemljama, može pomoći pri stabilizaciji prilika na Balkanu'', rekao je Džaferović.

Dodao je kako će BiH i Srbija svoja pitanja krenuti rješavati u okviru bilaterale, jer postoje brojna otvorenja pitanja koja je potrebno što prije riješiti.

''Za mene - potrebna je intenzivnija suradnja između institucija BiH i Srbije, samo se tako na pravi način mogu rješavati problemi'', naveo je Džaferović i dodao kako ja autoput važan projekt, koji utječe na mir i stabilnost u regiji.

''Srbija je završila svoje obveze unutar sebe i odnose s Turskom. Danas počinje izgradnja. Mi smo preuzeli obvezu da ono što se tiče institucija BiH što prije definiramo i zaključimo ugovore, kako bi projekat što prije bio realiziran'', izjavio je Džaferović.

Foto: Anadolija / Političari pred sastanak

''Rekli smo bilaterlan pitanja ćemo otvarati u međusobnim bilateralnim susretima. Javile su i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. To jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni, povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbije, a pogotovo mi u BiH imamo interese da se realiziraju'', kazao je u obraćanju Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izrazio je nadu da će se ovakvi susreti nastaviti i da će se tako otvoriti širi spektar tema.

Komšić je istaknuo kako se, osim izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, razgovaralo i o novim projektima koji se tiču željezničkog povezivanja.

''Javile su se i nove ideje za nove projekte, koje se tiču željezničke mreže i željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, barem u BiH, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbije. Mi, u BiH, pogotovo, imamo veliki interes da se oni realiziraju, jer ostvaruju povezanost na nekim komunikacijskim pravcima koji su dosad nedovoljno izgrađeni'', rekao je Komšić.

Foto: Anadolija / Erdogan u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo, te da su na summitu prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputove i pruge.

''Turskoj i Erdoganu neizmjerno sam zahvalan zbog nesumnjive stabilizirajuće uloge na Balkanu'', kazao je Vučić. Rekao je da je danas važan dan, jer se polaže kamen temeljac na radove na autoputu između Srbije i BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da od 1945. godine "kao da je postojala nevidljiva ruka koja nije dopuštala da se grade dobre putne veze između dvije zemlje".

''Danas smo prvi put potezali mape na kojima smo ucrtavali puteve i pruge'', kazao je Vučić, dodavši da neće precizirati o kojim oblastima se radi, ali da smatra da su svi prisutni na trilateralnom sastanku sa zadovoljstvom gledali u takve karte.

Foto: Anadolija / Svi su zadovoljni

Put znači život

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako je neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH, te kako vjeruje da će autoput Beograd - Sarajevo unaprijediti odnose između BiH i Srbije.

Erdogan je na konferenciji za novinare kazao kako je današnji Trilateralni summit bio, prije svega, jedan plodonosan susret, dodavši kako će nakon sljedećeg samita u BiH, sljedeći biti održan u svibnju u Turskoj.

"Odlučni smo da nastavimo s ovim bilateralnim mehanizmom, odnosno s trilateralnim sastancima i da sve tri zemlje, Turska, BiH i Srbija, da radimo na zbližavanju naših naroda. Želimo da ovaj summit tome doprinese'', poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je najvažnija karakteristika današnjeg susreta bila prilika da se porazgovara o tome kako da se što prije riješi problem formiranja vlasti u BiH.

''Želimo da se taj problem što prije riješi, jer je prošla čitava godina, i u zemlji u kojoj nema vlasti, teško je govoriti o jednoj konstruktivnoj budućnosti, neophodno je to što prije riješiti'', kazao je Erdogan, te dodao:

''Ja vjerujem da će put koji se planira izgraditi biti povod za unapređenje odnosa između Srbije i BiH. Ja uvijek naglašavam da put znači život, da put znači civilizaciju. Ukoliko uspijemo u tome, put koji će se izgraditi između Beograda i Sarajeva jeste put koji će ekonomski podići sva mjesta koja se nalaze između ova dva grada i vjerujem da će taj put spriječiti da ljudi sele iz ovih područja i da će postati atraktivan za život."

 

Kopirati
Drag cursor here to close