Adis Arapović

I Hrvati i Bošnjaci su građani drugog reda u Federaciji

Kaže kako mu je želja da se zaustave sveprisutna korupcija, neviđeni stranački klijentelizam i strašni egzodus mladih u potrazi za pravdom, nadom i kruhom.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Principijelno sam protiv izbornog inženjeringa i prakse da Bošnjaci imaju mogućnost izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali to nije jedina krupna anomalija ovog hibridnoga spajanja liberalne i konsocijacijske demokracije. Hrvati i Bošnjaci su građani drugog reda u manjem entitetu, bez učinkovitih mehanizama kolektivne reprezentacije i zaštite, a to je jednako neprihvatljivo'', izjavio je u intervjuu za Večernji list Adis Arapović Nekadašnji projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa koji je ovih dana odlučio prikuljučiti se stranci Fahrudina Radončića u kojoj je dopredsjednica njegova supruga. 

''Temeljito sam se bavio kritikom našeg izbornog sustava godinama i znam da postoje ne tako složena rješenja za koja treba samo malo političke hrabrosti i spremnosti da se razumiju i uvaže potreba, strah i želja druge strane. Bez novog snažnog pritiska EU i SAD-a, ova garnitura političara to ne može, ne želi i neće riješiti'', rekao je.

Arapović kaže kako iz mandata u mandat, sve lošiji ljudi i sve lošiji političari vode BiH.

''Vidim da BiH, nesumnjivo, dolazi do raskrižja na kojem će se morati staviti točka na rat i donijeti konačna odluka biramo li zapad ili istok, budućnost ili prošlost, slobodu ili teror, istinu ili obmanu. Ne pristajem da aktualna generacija političara donosi odluku, ne želim da pustimo da njihovi osobni motivi zadržavanja neviđenih privilegija i pozicija nekontrolirane moći budu ispred interesa naroda i države. U tom slučaju idemo u prošlost, a ne u EU. Nemamo više vremena. Želim da se bolje živi sada, da svaki građanin jednako voli ovu zemlju, ali je ne može voljeti ako je ona nekome majka, a nekome maćeha'', rekao je.

Kaže kako mu je želja da se zaustave sveprisutna korupcija, neviđeni stranački klijentelizam i strašni egzodus mladih u potrazi za pravdom, nadom i kruhom.

''Ja sam potpuno čiste pameti i obraza ostavio stabilno radno mjesto, dobru plaću, menadžersku poziciju kako bih opravdao priliku i obvezu koja mi je dana time što sam zdrav, što imam neko znanje, obrazovanje, iskustvo i načela. Što nam još treba biti servirano pa da damo više nego što ćemo dobiti?'', kaže, između ostalog, Arapović dodajući kako će u novoj ulozi njegova kritika biti ''jednako objektivna i utemeljena, ali do kraja konkretna, britka i bolna''.

''Kao što rekoh, nemamo više ni vremena, ni energije za licemjerstvo i neiskrenost. Narod vapi za istinom, pravednicima i herojima novog vremena spremnima suprotstaviti se tsunamiju neznanja, primitivizma i lopovluka. Ništa manje od toga ne nudim i ne tražim'', rekao je.

Govoreći o odnosu sa SDA, rekao je kako se s tom strankom treba obračunati pravosuđe ali i glasači.

''Obračun sa SDA prvo trebaju napraviti pravosudne institucije, tužiteljstva i sudovi, jer je leglo korupcije, stranačkoga klijentelizma i nepotizma. U toj i drugim vladajućim strankama tzv. kontinuiteta, proporcionalno njihovoj rasprostranjenosti u vlasti te trenutačno i u posljednje 22 godine. Od te 22 godine SDA je bio prvi u vlasti 16 godina, drugi u vlasti dodatne četiri godine, što je minimalno 50 posto ukupne moći, pa shodno tome sve dobro i sve loše unatrag 22 godine primarno treba fakturirati toj stranci. Sa strankom SDA se potom i zbog tog trebaju obračunati njezini glasači, preplašeni zbog štetne politike SDA'', rekao je Večernjaku Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close