Secesija nije dopuštena

I Hearne odlučan: Nema priče o otcjepljenju entiteta u BiH

''Postoji dosta pitanja koja se moraju riješiti kako bi izbori u listopadu sljedeće godine bili održani'', kaže Hearne.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2017. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dayton je vrlo jasan: BiH se sastoji od dva entiteta i nijedan od njih nema pravo na otcjepljenje. To je precizno navedeno u tom međunarodnom ugovoru. Secesija nije dopuštena po Daytonu i, slijedom toga, u Ustavu BiH navedeno je da je to država u kojoj su dva entiteta'', poručio je Dennis Hearn, glavni zamjenik visokog predstavnika.

Ovaj iskusni američki diplomat prije mjesec je stupio na dužnost. U intervjuu za Dnevni avaz Hearn iznosi svoja stajališta o situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji, te ulozi i budućnosti OHR-a.

''Ovdje sam da podržim visokog predstavnika u njegovom mandatu poštivanja i provođenja Daytonskog sporazuma. Nakon 20 godina, vraćam se u BiH i želim imati što više interakcije sa strukturama u vlasti. Osim supervizije Brčkog, koje mi je u mandatu, posebno me zanimaju pitanja provođenja izbora i vladavine zakona. U segmentu vladavine zakona, zanima me borba protiv korupcije'', kazao je on.

Kada su u pitanju izbori, po njegovim riječima ima dosta stvari - od odluke Ustavnog suda BiH u slučaju apelacije Bože Ljubića do poštivanja presude ''Sejdić-Finci''.

''Postoji dosta pitanja koja se moraju riješiti kako bi izbori u listopadu sljedeće godine bili održani. Imamo vremena i mislim da se sva otvorena pitanja mogu riješiti, ako postoji volja lidera stranaka'', rekao je, između ostalog, Hearn za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close