'Dešavanje huligana'

Huligani posvađali SDA i SDP u Mostaru

Huliganske nerede u Mostaru komentirali su i SDA i SDP
Vijesti / Politika | 08. 08. 2020. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije su osobe ozlijeđene te je pričinjena materijalna šteta nakon što su u subotu prijepodne u Mostaru huligani iz zapadnog dijela grada izazvali sukobe u istočnome Mostaru uoči susreta gradskih nogometnih rivala Veleža i Zrinjskog.

"Gradski odbor SDA Mostar oštro osuđuje jutrošnji rušilački pohod i divljanje na mostarskim ulicama izveden od strane tzv. Ultrasa, navijača Zrinjskog, koji su u ranim jutarnjim satima, upotrebom eksplozivnih sredstava narušili javni red i mir i uznemirili građane Grada Mostara. Bitno je istaći da na ovim događanjima nije bilo sukoba navijača kako to tendenciozno navode pojedini mediji, već je nasilje nad građanima i njihovom imovinom jednostrano prouzročeno od strane navedene grupe.

Također, osuđujemo današnje priopćenje za javnost predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića, u kojem pokušava da izjednači i stavi u istu ravan huligane i uznemirene građane i navijače Fudbalskog kluba Velež. Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da otkrije i kazni sve počinitelje, kako ovog sramnog djela, tako i one učinjene prethodnih godina, koji su do danas, nažalost neotkriveni, te zaštiti građane našeg grada od
narednih, kontinuiranih napada navijačke grupe koja sebe zove „Ultrasima“ i svih aktera koji je štite.

Također, pozivamo građane Mostara i navijače Fudbalskog kluba Velež na dostojanstven nastavak podrške našem klubu u daljnjim etapama Premijer lige BiH.

Bilo kakav vid nasilja nije dobrodošao u našem gradu. Za kraj, dajemo punu podršku članovima, navijačima i Upravi Fudbalskog kluba Velež u nastojanju da ostvare što bolji rezultat i naš klub plasiraju u vrh ljestvice, te europska natjecanja, gdje Velež nesumnjivo pripada!", stoji u priopćenju za javnost iz mostarskog SDA koje potpisuje Salem Marić.

Nerede su komentirali i iz SDP-a.

"Sukobljavaju se navijači, ali nigdje to nije sukob civilizacija. Igrao se derbi i prošle godine, čak i uz prisustvo navijača. Ima to svoju posebnu težinu u Mostaru zbog ratnog sukoba i agresije. Bude raznih uvredljivih skandiranja, ali ovo danas nema veze sa sportom, nema veze s fudbalom. I tačno je da je i ovo danas više od igre, ali neke druge igre. Ovo je dio folklora uoči izbora u Mostaru. Pokušaj izazivanja nemira kod normalnih građana, strah i podjela na naše i njihove.

Poziv svima da se svrstaju u svoje nacionalne torove, kako bi svako opet glasao za “svoje kriminalce”. Dešavanje “huligana” je najbolji pokazatelj da vladajuće strukture u Mostaru ne prezaju ni od nasilja kako bi očuvali pozicije moći. Nesumnjivo je da današnji vandalizam nosi prepoznatljiv politički potpis. Drugim riječima, kad nema izbora, nema ni ovakvih ispada, osim kada antifašisti obilaze partizansko groblje. Čim se u Mostaru održavaju izbori, eto nam i tzv. huligana koji su, po mom dubokom uvjerenju, zapravo instruirana politička vojska istih onih koji Mostar razaraju već skoro tri desetljeća. Ovo je njihov rukopis i njihov predizborni program'', saopćeno je iz SDP-a.

U priopćenju SDP-a piše da ''zločin protiv Mostara očito traje u kontinuitetu''.

''Mostar to ne zaslužuje. Mostar je biser naše države, čiji građani zavređuju stabilnu ekonomiju, iskorištavanje nebrojenih potencijala za privređivanje, od turističkih, poljoprivrednih, elektroenergetskih i industrijskih. Umjesto da je jedna od najrazvijenijih sredina jugoistočne Europe, Mostar je na stranicama medija i danas obilježen kao grad slučaj. Jasno, slučaj od njega prave upravo političke snage koje ga decenijama razaraju, pljačkaju, uništavaju njegov potencijal, sve za ličnu dobit. Zapravo, sirova huliganština i jeste najbolja slika onih koji decenijama vladaju Mostarom. E ako nas opet prevare, ako opet zavedu građane Mostara onda je do nas ljudi. Potpuno sam uvjeren da je Mostarkama i Mostarcima, u Mostaru, ali i širom svijeta sve jasno i da neće dopustiti da se agonija Mostara nastavi. Jedini način da se to zaustavi jesu izbori”, napisao je Nikšić.

Podsjetimo, brzom policijskom intervencijom ovaj otvoreni sukob je prekinut. U policiji rade na pronalasku sudionika i njihovom privođenju. Na više objekata je pričinjena materijalna šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close